”De ville se mig död”

Kidnappningar och mordförsök – Nigerias stjärnor är ständiga måltavlor

Foto: AFP och AP
SKULLE MÖRDAS Obafemi Martins (t.v.) blev beskjuten av maskerade män i Lagos. ”Jag trodde jag skulle dö,” har Martins sagt. Lukman Haruna skyddas av poliser. Många av Nigerias stjärnor tvingas bo i ”gated communities” på grund av hotbilden.
FOTBOLL

BLOEMFONTEIN. I lördags stoppade han ensam Leo Messi.

För ett år sedan gäckade Vincent Enyeama kidnapparna som kom för att ta målvaktsstjärnan och hans familj.

Lagerbäcks stjärnor är allihop måltavlor för kidnappningar, rån och överfall.

– De ville se mig död, de hade ingen tanke på att spara någon i bilen, säger anfallsstjärnan Obafemi Martins om mordförsöket på honom.

Foto: AP
UNDKOM KIDNAPPNING Nigerias målvakt Vincent Enyeama skulle kidnappas. Han är inte den enda i Nigerias landslag som är en måltavla. Kriminella siktar in sig på stjärnorna.

Vincent Enyeama hyllades av en hel värld efter att han med några fantastiska räddningar på egen hand lyckades stoppa Leo Messi från att göra mål i VM-premiären.

Men frågan är om den 27-åriga målvakten ens hade varit här på VM om ett gäng kidnappare hade lyckats med sitt uppsåt förra sommaren.

Bröt sig in i hans hem

Då bröt sig nämligen några män in i Enyeamas hus hemma i Udo för att kidnappa fotbollsstjärnan och hans familj.

– Gud ledde mig till att skicka min familj till min syster i Lagos den sista semesterveckan, säger Enyeama.

Själv hade han åkt tillbaka till proffsvardagen i Hapoel Tel Aviv i Israel dagen före kidnapparna slog till.

Enyeamas kusins kompis befann sig dock i huset men honom släppte kidnapparna efter två dagar när man insett sitt ”misstag”.

Martins blev beskjuten

Att vara måltavlor för tung kriminalitet är något de nigerianska landslagsstjärnorna tvingats vänja sig vid de senaste åren.

Bundesligaproffset och förre Interspelaren Obafemi Martins har till exempel blivit beskjuten i sin bil av maskerade män vid en bensinmack i Lagos efter en landskamp.

– Jag trodde jag skulle dö då de bara fortsatte skjuta på bilen urskillningslöst. De ville se mig död, de hade ingen tanke på att spara någon i bilen, har han berättat.

Han klarade sig mirakulöst nog oskadd, men hans vän i bilen skadades.

Skyddas dygnet runt

Mittbacken Onyekachi Apam, som fick lämna VM-truppen just före VM på grund av skada, har rånats och kidnappats.

– Många är avundsjuka på oss, kompisar som man växte upp med men som man sedan tappat kontakten med och som är ute efter dina pengar, säger Peter Odemwingie, mångmiljonär och proffs i ryska ligan, till Sportbladet.

– Beväpnade män kommer hem till dig och rånar dig, tar allt du har.

Det har fått nästan alla landslagsspelare att flytta till ”gated communities” (inhägnade kvarter vaktade av säkerhetsbolag dygnet runt) när de är hemma i Nigeria.

– Jag köpte ett hus i Lagos i fjol i ett säkert område. Då kan du sova lugnt på nätterna.

– Vi försöker ha så mycket säkerhet runt oss som är nödvändigt. Det är viktigt, säger Odemwingie.

FAKTA

SPELARNA SOM DRABBATS VÄRST AV KRIMINALITETEN

Obafemi Martins

Utsattes för ett mordförsök i juni 2007 när beväpnade och maskerade män attackerade honom vid en bensinmack i Nigerias största stad Lagos efter en landskamp.

Martins klarade sig mirakulöst utan skador men hans vän blev träffad när stjärnans Mercedes blev sönderskjuten.

– Jag trodde jag skulle dö då de bara fortsatte skjuta på bilen urskillningslöst. De ville se mig död, de hade ingen tanke på att spara någon i bilen, sa Martins efteråt.

Joseph Yobo

Evertonstjärnan har inte själv utsatts för ett brott, men en julinatt 2008 kidnappades hans storebror Norum i staden Port Harcourt i Niger-deltat. I den oljerika regionen är det vanligt med kidnappningar av framför allt utländska oljearbetare.

Norum kidnappades med två kompisar men de båda andra släpptes väldigt snabbt medan Nerum hölls kvar då hans bror är fotbollsstjärna. Först efter två veckor släpptes han. Det har aldrig kommit fram om Joseph betalade en lösensumma.

Vincent Enyeama

VM-premiärhjälten och hans familj skulle kidnappas hemma i Nigeria förra sommaren. Men de hann precis undan.

– Gud ledde mig till att skicka min familj till Lagos den sista veckan på semestern och jag åkte till Israel dagen innan de slog till, säger Enyeama.

I stället tog de hans kusins kompis som råkade vara i huset, men denne släpptes efter två dagar när kidnapparna insett sitt ”misstag”.

Austine Ejide

Andremålvakten i VM-truppen skulle, liksom Enyeama, kidnappas förra sommaren i sitt hem i Niger-deltat.

Men också Ejide slapp undan.

Onyekachi Apam

Mittbacken kidnappades och rånades i december 2007 i staden Enugu i Nigeria.

Han hade varit på gudstjänst när tre beväpnade män överföll honom.

– De tvingade mig att lägga mig ner i baksätet på min bil och körde iväg, har Apam, som fick lämna VM-truppen i förra veckan på grund av skada. Han släpptes efter 45 minuter men rånarna tog hans bil.

ARTIKELN HANDLAR OM