”Reklamklänningarna” har fått två kvinnor gripna

”Sydafrikansk polis kom och grep dem på deras hotell”

Foto: GETTY IMAGES
Tjejerna som upprör – nu har två av dom gripits.
FOTBOLL

36 kvinnor slängdes ut från matchen mellan Holland och Danmark för att de bar klänningarna som misstänktes vara en del i otillåten reklam. Därefter förhördes de av sydafrikansk polis.

Fifa dementerade att några kvinnor ska ha arresterats, men nu berättar holländska utrikesdepartementet att två av kvinnorna har blivit gripna.

– De greps på deras hotell i morse och vi försöker nu att ta reda på vad de är misstänkta för mer i detalj, säger en holländsk UD-talesman.

Enligt Fifas regler är det inte tillåtet att göra reklam för produkter som inte är officiella VM-partners.

Det holländska bryggeriet Bavaria anklagas nu för sådan otillåten marknadsföring.

Ingen synlig reklam

36 kvinnor blev utslängda från matchen mellan Holland och Danmark för att de bar orange klänningarna som bryggeriet lanserat tidigare i våras.

– Vi lanserade den orange klänningen 30 april, på drottningens födelsedag. Det holländska folket är lite galna i orange och bär det under högtidsdagar och större evenemang som VM. Klänningarna har ingen reklam på sig och Fifa har inte patent på färgen orange, försvarade sig Bavarias talesman Peer Swinkels.

Ställs inför rätta

Men Fifa och den sydafrikanska polisen tar tyligen hårt på dessa klänningar och har nu gripit två av kvinnorna.

– De greps på deras hotell i morse och vi försöker nu att ta reda på vad de är misstänkta för mer i detalj, berättar en talesman för holländska UD.

Kvinnorna kommer att ställas inför rätta under onsdagen.

– Vi ser väldigt allvarligt på ”bakhållsreklam” och vi uppmanar folk att inte gå med i dessa kampanjer, säger den sydafrikanska polisen enligt AP.

Sparkad

Och historien får ytterligare en vändning när en engelsk tv-kommentator vid namn Robbie Earle har fått sparken efter att biljetter som han reserverat till familj och vänner gått via en tredje part till de holländska kvinnorna.

– Kalla mig naiv, men jag trodde inte att jag gjorde något fel, säger Earle enligt The Daily Telegraph.

Earle kommer även att tas bort från England VM 2018-kampanj där han varit en av ambassadörerna.