Capello: Den sämsta bollen jag någonsin sett

Sällar sig till kritikerna mot VM-bollen Jabulani

FOTBOLL

Stjärnmålvakter som César, Casillas och Buffon har kritiserat den hårt.

Nu är Fabio Capello den senaste i raden av VM-profiler som sågar VM-bollen Jabulani.

– Den här bollen är den sämsta jag någonsin har sett, säger han enligt Daily Mail.

Enligt den brittiska tidningen har Englands förbundskapten Capello funderingar på att låta kvicke Jermain Defoe ersätta targetspelaren Emile Heskey i anfallet. Det skulle bero på att italienaren tycker att bollen är mer förutsägbar när den spelas längs marken och att man då vill undvika långbollar.

– När du spelar längs marken är den bra men när du slår längre bollar är det svårare, säger Capello enligt Daily Mail.

– Den här bollen är den sämsta jag någonsin har sett. För spelarna är den förskräcklig. Den är förskräcklig för målvakten. Det är omöjligt att se bollbanan, fortsätter Capello.

"Tyskarna mer vana"

Kritik har riktats mot att Tyskland har haft större möjlighet att vänja sig vid till bollen än andra lag. Jabulani användes nämligen i Bundesliga förra säsongen. Wayne Rooney antydde att det kan ge tyskarna en fördel.

– Kanske kunde vi ha fått mer tid att förbereda oss med bollen. Vi har haft lika lång tid som alla andra lag i turneringen, utom ett, säger han enligt Daily Mail.

– Jag är säker på att tyskarna kommer att vara mycket mer vana vid den. De använde den hela förra säsongen.

Flera målvaktstavlor

Elfenbenskustens förbundskapten Sven-Göran Eriksson har tidigare sagt att han vill se en förändring till kommande mästerskap.

– Det är för sent att göra något i detta VM. Men det här är något som borde tas upp till diskussion bland dem som bestämmer, har "Svennis" sagt.

Flera mål i VM har tillkommit efter missbedömningar av målvakterna. Robert Greens tavla mot USA är den värsta, men Algeriets Faouzi Chaouchi hamnar inte långt efter efter att ha släppt in ett löst och studsande skott mot Slovenien. Brasiliens Maicon menade också att han fick hjälp av bollen när han pangade in 1–0 mot Nordkorea.

Spaniens målvakt Iker Casillias har tidigare kallat Jabulani "rutten", Italiens Buffon menade att den är "helt oförutsägbar" och Brasiliens César sa att bollen är "fullständigt usel".

FAKTA

Sagt om bollen

"Det är skrämmande och det är inte bara målvakterna som klagar. Det är sorgligt att en så viktig turnering som VM har ett så avgörande inslag av skrämmande kvalité som den här bollen"

– Spaniens målvakt Iker Casillas

"VM-bollen är usel, fullständigt usel. Den är som bollarna du köper i mataffären."

– Brasiliens målvakt Julio César

"Bollen är en katastrof, både för målvakter och anfallare. Den rör sig väldigt mycket och är väldigt svårkontrollerad. Du hoppar upp för att nicka ett inlägg när bollen helt plötsligt byter riktning så att du missar."

– Italiens anfallare Giampaolo Pazzini

"Den fungerar bra för oss som skjuter, men kanske inte så bra för målvakterna."

– Brasiliens Maicon efter sitt kanonmål mot Nordkorea.