Stor skadeglädje i Irland

”Mexiko är våra pojkar i grönt nu”

1 av 4 | Foto: AFP
FOTBOLL

Förlusten mot Mexiko fullbordade det franska fiaskot.

Men på Irland var skadeglädjen stor.

– Mexiko är våra pojkar i grönt nu, säger Ciaran Lennon på the Irish Independent.

I höstas slog Frankrike ut Irland i kvalet till VM under skandalartade former.

Thierry Henry tog emot en boll med handen och spelade fram William Gallas till det avgörande målet. Det svenska domarteamet – med huvuddomaren Martin Hansson i spetsen – missade den uppenbara handssituationen.

Händelsen togs upp i det irländska parlamentet och röster höjdes om att spela om matchen, även från syndaren Henry själv.

”Folk är nöjda”

Men Frankrike åkte till VM och bitterheten spreds bland de irländska fansen.

Nu har de fått en anledning att le igen. Fransoserna är, efter 0–2 mot Mexiko i går, på väg ur turneringen.

– Folk är nöjda med att Frankrike förlorar och tycker det är roligt att de är på väg att slås ut, säger Ciaran Lennon men menar samtidigt att en viss besvikelse fortfarande finns kvar.

– När man såg hur dåliga Frankrike var känns det ännu mer frustrerande att de tog vår plats. Jag tror definitivt att Irland kunde ha tagit sig vidare från den gruppen, vi brukar alltid höja oss i VM.

Gratis pizzor

Journalisten Damien Cullen säger att Frankrikes förlust kommer att toppa sportsidorna på the Irish Times i dag.

– Vi kommer definitivt att uppmärksamma det här ordentligt i tidningen. Det blir en stor bild som föreställer en mexikansk supporter som håller upp en flagga med texten ”Irland vs. Mexico”.

Restaurangkedjan Pizza Hut har också den noterat sinnesstämningen bland irländarna.

Företagets Facebook-­sida som bjuder de 350 första besökarna på en gratis pizza för varje mål Frankrike släpper in i VM har 12 000 fans.

FAKTA

DÄRFÖR JUBLAR IRLAND ÖVER FRANKRIKES FIASKO

Den 18 november 2009 blev svenske VM-domaren Martin Hansson fotbollsvärldens mest hatade man. Störst var bedrövelsen i Irland – av förklarliga skäl.

Irland mötte Frankrike i en helt avgörande play off-match om en VM-plats till Sydafrika.

I förlängningens 13:e minut skickades en lyra in i det irländska straffområdet. Thierry Henry lyckades hålla bollen i spel med hjälp av en solklar hands innan han spelade fram till William Gallas som satte bollen i öppet mål.

Kvitteringen till 1–1 innebar att Frankrike var klart för VM-slutspelet på Irlands bekostnad.

Henry har i efterhand bett om ursäkt och erkänt att han tog bollen med handen. En ursäkt som accepterats av långt ifrån alla fotbollsfans i Irland.

När det egna landslaget inte finns med i VM lägger irländarna nu i stället krutet på att följa Frankrike – för att kunna glädjas åt deras misslyckande.

Därför firades det på pubarna i Dublin i natt.