Från final till förfall

Totalt kaos i Frankrike – strejk och öppet bråk: ”En skam”

Foto: AFP
”Hela världen skrattar åt oss” Som en protest mot Franska fotbollförbundets behandling av Nicolas Anelka gick spelarna i?går i strejk och vägrade träna. Här läser förbundskaptenen Raymond Domenech upp ett brev från spelarna för den samlade pressen.
FOTBOLL

Kaoset kring Les Blues är totalt.

I går strejkade spelarna, landslagschefen avgick och lagkaptenen Patrice Evra bråkade med fystränaren Robert Duverne.

– Förbluffande, en skam. Det finns ingen snabb lösning på det här, säger landslagskrönikören Vincent Duluc på L´Equipe.

Det har länge funnits oro och missnöje inom det franska landslaget.

Men när anfallaren Nicolas Anelka skickades hem efter sin förolämpning av förbundkskaptenen Raymond Domenech exploderade känslorna.

Spelarna gick i?går i strejk, som en protest mot Franska fotbollförbundets behandling av Nicolas Anelka.

De vägrade helt enkelt att träna och de 250 fansen som var på plats för att följa träningen fick nöja sig med en och annan autograf.

”Jag är äcklad”

Inför träningen grälade fystränaren Robert Duverne dessutom med lagkaptenen Patrice Evra.

Och spelarnas agerande fick landslagschefen Jean-Louis Valentin att på stående fot lämna landslaget.

Med tårar i ögonen och darrig röst sa han att det var en skandal för fransk fotboll, för spelarna och för Frankrike.

– De ville inte träna, det är oacceptabelt. Jag slutar på förbundet, jag slutar självklart alla mina uppdrag. Jag finner det motbjudande, jag är äcklad, sa han och stack i en bil.

Inför den samlade pressen läste Raymond Domenech upp ett brev från spelarna. Stjärnorna i Les Bleus påpekade sitt missnöje med det Franska fotbollförbundet som de ansåg inte hade skyddat gruppen och trots att Domenech inte är omtyckt var han i går på spelarnas sida.

”Ingen snabb lösning”

Sportbladet var i går i kontakt med Vincent Duluc, som har följt fransk landslagsfotboll för L´Equipe sedan 1995. Han har aldrig tidigare upplevt något liknande.

– Det var förbluffande, en skam att de vägrade träna två dagar före­ en VM-match där man fortfarande har en matematisk chans att gå vidare, meddelar han.

Hur ska det franska landslaget vända detta?

– Det finns ingen snabb lösning, men genom att vinna och kvalificera sig vidare kan man vända opinionen, den franska allmänheten är väldigt arg på spelarna. Laurent Blanc (Domenechs efterträdare) kommer ha jobb att göra. Det krävs en ny kapten och att få bort vissa spelare (Henry, Gallas, Anelka...)

Stjärnan Franck Ribery sa efter tumultet att han är trött på skandalerna.

– Hela världen skrattar åt oss, säger 27-åringen.

I sitt brev lovade de franska spelarna att kämpa extra på tisdag.

– Vi ska göra allt för att återta vår heder genom en bra, positiv prestation, skrev de.

FAKTA

KRISEN HOS FINALISTERNA – SÅ HAR DET GÅTT SEN -06

FINALEN 2006

Laget tog sig, under Raymond Domenechs ledning, till final. Men vändningen började redan i finalen med Zinedine Zidanes skallning. Det blev också förlust mot Italien.

EM 2008

I EM lyckades fransmännen bara ta en poäng på tre matcher och åkte ut efter gruppspelet.

VM-KVALET

Det krävdes en hands på Thierry Henry, den som den svenske domaren Martin Hansson missade, för att Frankrike skulle lyckas kvala in till VM-slutspelet. Missnöjet mot Raymond Domenech har varit stort på vägen fram mot VM och redan inför mästerskapet var efterträdaren Laurent Blanc tillsatt.

VM-SLUTSPELET

Redan efter en poäng mot Uruguay var kritiken stark, den exploderade sedan efter förlusten mot Mexiko. De stora profilerna med Zinedine Zidane i spetsen har öppet berättat om sin besvikelse på det franska spelet.

– Han är taktlös och utan klass, sade Patrick Vieira om Domenech.

KRISEN

Domenech var inte nöjd med anfallaren Nicolas Anelka i matchen mot Mexiko och när han berättade de ska Anelka ha svarat ”Dra åt helvete, din smutsiga horunge”. Det resulterade i att Anelka bänkades i andra halvlek. Krisen blev ännu djupare när det Franska fotbollförbundet fattade beslutet om att skicka hem Anelka. I går kom svaret från de andra spelarna – de träningsstrejkade. Och kaoset var totalt.