SUPERKROPPEN

...men i VM räcker det inte med magrutor

FOTBOLL

VM-spelaren Cristiano Ronaldo är som synes i fin strandform.

Men de uppmärksammade väldefinierade magmusklerna gör inte underverk för portugisens fotbollskonster, menar Sveriges främsta fotbollsfysiologer.

– Han blir inte en bättre fotbollsspelare av att göra 3 000 situps, säger Matti Demegård.

Franck Ribery, Wayne Rooney, Samuel Eto´o, David Villa – flera av VM:s förväntade stjärnspelare har inte levererat. Cristiano Ronaldo, 25, var ett stolpskott från att avgöra mot Elfenbenskusten. I dag får han en ny chans när Portugal möter Nordkorea. Portugals offensiva, kreativa mittfältare har under våren stuckit ut på andra sätt än rent fotbollsmässigt. Han har poserat i bara skinnet i en stor reklamkampanj och på Vanity Fairs omslag.

3 000 situps om dagen

Ronaldo, som har styrketränat sedan tidig tonår, kom i vintras tillbaka efter en skadeperiod. Han hade ägnat mycket tid i gymmet och inte bara rehabliteringstränat utan också bättrat på sin tvättbräda. Enligt rapporter gör Cristiano Ronaldo 3 000 situps om dagen.

– Min största last i livet är att göra situps, har han sagt.

Men hur påverkar den ökade, förändrade muskelmassan Cristiano Ronaldos fotbollsfysik? Sportbladet ställde frågan till två av Sveriges främsta fotbollsfysiologer; Paul Balsom som jobbar med svenska landslaget och hans kollega i damlandslaget Matti Demegård. Här bredvid får ni experternas svar. Petra Thorén

FAKTA

Vikter i gymmet

På Real Madrids träningsanläggning Valdebebas efter vanlig fotbollsträning. Ronaldo använder vikter både till ben- och överkroppsträning.

– Det har på bilderna sett ut som att Ronaldo gått upp snabbt i muskelmassa de senaste ett till två åren. Det finns alltid en fara med att lägga på sig för mycket muskelmassa på kort tid eftersom man samtidigt måste behålla rörligheten. Men jag tycker inte att det påverkat hans snabbhet

eller rörlighet, säger Matti Demegård, också assisterande tränare i Gais.

3 000 situps per dag

Gärna framför tv:n och helt och hållet på eget initiativ. ”Det är min last i livet”, säger Ronaldo.

Landslagsfysiologen Paul Balsom tror dock inte på att Ronaldo verkligen gör 3 000 situps per dag.

– Jag tror inte ett dugg på det – det låter inte rimligt, säger Balsom.

Simning

Cristiano Ronaldo har en pool hemma där han varvar ner efter sina tuffa träningspass för att musklerna ska slappna av ordentligt.

– Ska man beställa den perfekta fotbollspelare via datorn är Ronaldo inte långt ifrån. Han har bra längd, är snabb och explosiv. Han har bra gener och måste träna bra. Han tar säkert hand om sin kropp, säger Paul Balsom.

Löpning och cykel

Ronaldo träningscyklar för att motverka skador och för att kroppen ska kunna klara snabba ruscher på planen.

– Han har en hög frekvens i sin löpning, han transporterar boll snabbt. Han har en atletisk hållning när han löper, han springer på framfötterna och har säkert därmed bra styvbarhet i sina fötter, säger Demegård.