Domarbasen: Straffa fuskarna

VM i filmningar – då tröttnar svenske domarchefen: ”Stäng av dem efteråt”

1 av 2 | Foto: AFP
En sorglig show Arturo Vidal använde hela sitt skådespelarregister efter att han fått Behramis hand i ansiktet.
FOTBOLL

VM svämmar över av filmningar – i går var det Schweiz tur att drabbas av ett felaktigt rött kort i förlustmatchen mot Chile.

Nu kräver Bosse Karlsson, i Uefa:s domarkommitté, krafttag mot fuskarna.

– Spelare som lurar domaren borde straffas med avstängning, säger Karlsson.

I går var det Schweiz som drabbades.

Mittfältaren Valon Behrami drog upp en lätt hand i ansiktet på Chiles Arturo Vidal. Domaren tog fram det röda kortet och visade ut Behrami samtidigt som Vidal vred sig i smärta.

För Schweiz del lät inte reaktionerna vänta på sig efter den uppmärksammade filmningen och Otto Hitzfeld rasade efter matchen.

– Det röda kortet var inte ens gult, säger förbundskaptenen till AP.

”Stör mig oerhört”

Filmningarna under VM upprör många. Nu riktar svenska domarkommitténs ordförande Bosse Karlsson, som även sitter med i Uefas domarkommitté, stark kritik till spelarna som försöker lura domaren.

– De som fuskar uppenbart ska straffas i efterhand. Det är det uppenbara fusket som leder till att fotbollens image förstörs. Jag retar och stör mig något oerhört på spelare som filmar.

För avstängning

Filmningar inom internationell fotboll är på Fifas dagordning och varje mästerskaps brister analyseras efteråt.

Men hur det internationella fotbollsförbundet ser på VM hittills vågar inte Karlsson uttala sig om.

– Men min personliga uppfattning är att de som fuskar ska straffas med till exempel avstängning. Samtidigt hoppas jag att attityden bland fotbollsspelare även förändras.

Hur tycker du att årets VM varit ur ett filmningsperspektiv?

– Jag har absolut sett filmningar. Och när jag ser dem så undrar jag vart vi är på väg. Varje gång en filmning sker är det en gång för mycket, säger Karlsson.

Fifa delar dock inte den generella kritiken från spelare och ledare, i VM.

– Vi är väldigt, väldigt nöjda med domarnas prestation, säger domarchefen Jose-Marcia Garcia-Aranda.

FAKTA

SPORTBLADETS PROFILER SVARAR: HUR SKA FOTBOLLEN FÅ STOPP PÅ MYGLET?

SIMON BANK

Först och främst så är jag ju av åsikten att en osynlig tröjdragning eller armbåge är lika mycket fusk som en filmning. Sen... om jag ska prata med Marx så är det grundläggande problemet att spelarna är alienerade från sin egen sport. De känner inget ansvar för fotbollen, längre än till sitt och sina. Det är grunden – att skapa en fotbollsmiljö med värderingar som sträcker sig längre än nästa Rolex. Man kommer inte åt det här med godtyckliga straff hit och dit.

ERIK NIVA

Hur ska samhället få bukt med kriminaliteten? Nej, lugna er, det är inte så att jag håller för fotbollsöronen och skriker ”samhällsproblem, samhällsproblem” – jag försöker bara dra en deprimerande parallell. För att minska brottsligheten kan man försöka med den snabba vägen med strängare straff eller så kan man jobba långsiktigt med förebyggande attitydsförändring. Dessvärre har vare sig det ena eller det andra hittills visat sig ge någon vidare effekt. Så svårt är det när rötan tillåtits sätta sig. Svaret på frågan? Jag vet inte.

PETER WENNMAN

Vete fan. Det blir ju bara värre och värre. Tänk om Drogbas äckliga filmning i början mot brassarna hade renderat i ett rött kort direkt...pang bara! Ut! Försvinn av planen! Sån här fotboll vill vi inte ha! Kanske en idé att ge domarna såna direktiv? Kanske spelarna skulle få nåt att tänka på då? Fast efter domarinsatsen och allt fusk i mötet Schweiz-Chile vet jag inte om det skulle funka det heller.

LASSE ANRELL

Det är väl världens enklaste sak: straffa dem i efterhand. Videogranska, varna, stäng av, bötfäll, be dem fara åt helvete. Jag antar att det bara är domarnas upphöjdhet som hindrar det. Den är jag också rött trött på. Hur blir det med Kakas avstängning? Ska man bli avstängd när alla vet att det bara var larv.

ROBERT LAUL

Hur länge har inte det här diskuterats? Fusk hör dagens fotboll till. Smartast vinner. Vad skulle vi annars diskutera efteråt? Men om man nu vill bli av med fusket krävs en attitydförändring bland de aktiva. Jag frågade Ola Toivonen häromdagen om han någonsin haft en tränare som sagt ”Okej killar, inga filmningar i dagens match”. Det hade aldrig hänt, sa Ola. Det är accepterat av både spelare och tränare att fuska. Vi får nog leva med det ett bra tag till.

JOHAN FLINCK

Man måste angripa problemet från två håll: Å ena sidan måste försöka ändra spelarnas attityd till fusk (hur det ska gå till har vi inte utrymme att gå in på här). Å andra sidan kanske det ändå är läge att testa ett flerdomarsystem, alltså en domare till ute på plan. Vi kan väl i varje fall testa det?