Lagerbäcks framtid oklar

FOTBOLL

Besviken och ledsen.

Men tacksam för tiden som förbundskapten för Nigeria.

– Jag har gillat det och har varit priviligierad att få jobba med det här laget, säger Lars Lagerbäck.

Lars Lagerbäck.

VM är över för mannen som var med och förde Sverige till fem raka mästerskap, varav två världsmästerskap. 2–2 mot Nigeria var ett mål för lite.

– Större är inte marginalerna ibland. Hade vi gjort 2–0 kanske det hade varit annorlunda. Nu träffade vi stolpen. Marginalen? Kanske inte större än en centimeter, säger Lagerbäck bara minuterna efter ett av hans smärtsammaste ögonblick som tränare.

"Handlar om resultat"

– Det känns som om marginalerna varit emot oss i turneringen, men jag kan bara gratulera Sydkorea. Det handlar om att göra resultat.

Om framtiden vet han inget.

Kontraktet han skrev i slutet av februari går ut i och med misslyckandet i VM. Bara en poäng på tre matcher – och sist i grupp B.

– Jag vet inget i dag, jag ska först sätta mig ned och analysera situationen. Om förbundet vill behålla mig får vi se. Jag har inte pratat med dem och vet inte.

Vill du stanna?

– Jag vet inte alls, och det är för tidigt att säga vad jag vill eller inte, säger han.

Laget släppte på nytt in mål på fasta situationer. Först på en hörna mot Argentina i öppningsmatchen, nu på två frisparkar.

Tar stort ansvar

Men Lagerbäck ville inte lasta spelarna eller skylla på bristande organisation.

– Vi har försvarat oss bra vid fasta. Det är så små marginaler.

Vad gick genom huvudet under de sista minuterna, med alla chanser ni hade?

– Jag var besviken att vi missade chanserna, och ledsen över (Sydkoreas) maskning...de (domarna) tar varningar för minsta lilla tackling. Fair play är något annat för mig.

Hur mycket ansvar har du för att ni misslyckades?

– Det är klart att jag som tränare har stor roll i det. Det är jag som tar ut laget, det är jag som gör upp matchplanerna. Det är resultaten som räknas och vi har inte fått resultaten. Men jag vill säga att spelarna har inte kunnat jobba hårdare. De har visat en proffsig attityd på träning och i matcher. Återigen, det handlar om marginaler på den här nivån.

Henrik Skiöld/TT