Sökes: Ett nytt namn

Lars-Åke Lagrell: ”Inte världens mest moderna”

FOTBOLL

GÖTEBORG. Damallsvenskan borde heta bara allsvenskan, tycker männen bakom LdB FC Malmös satsning.

Lars-Åke Lagrell går ännu längre – förbundsordföranden ser gärna ett nytt namn på damlandslaget och inbjuder Sportbladets läsare till att komma med förslag.

– Det är inte världens mest moderna namn ­laget har nu, säger han.

I kväll spelar svenska damlandslaget i fotboll VM-kval mot Azerbajdzjan. På damlandslagets arena Gamla Ullevi i Göteborg.

Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet, hade inte haft något emot om laget kallats något annat.

– Hade laget ett eget namn som var bättre och klatschigare skulle det finnas ett värde. Det är inte damlandslaget som jag ser det, tjejlandslaget är mer träffande, säger Lars-Åke Lagrell.

”Aldrig diskuterats”

Frågan har varit uppe för spontana diskussioner mellan fotbollförbundets styrelsemedlemmar, men inte blivit mer konkret än så.

– Vi har aldrig diskuterat på det viset att det funnits konkreta tydliga förslag till ändringar. Men det handlar mer om folkviljan. Det kanske finns namn som jag inte vet eller också kommer fram genom din artikel, ­säger Lars-Åke Lagrell.

Så du tar gärna hjälp av Sportbladets läsare?

– Varför inte! Jag är väldigt öppen.

En namnfråga som kräver en mer omfattande process för en förändring är namnet på damernas högsta serie – damallsvenskan. Det krävs ett beslut från representantskapet. Arkitekterna bakom serieledaren LdB FC Malmö – Mårten Hedlund och Kent Widding Persson – skrev i går på Elitföreningen Damfotboll att de tycker att man ska ta bort ordet dam. Att fotboll är fotboll.

Lars-Åke Lagrell:

– Skulle vi startat i dag ­hade det inte blivit damallsvenskan. Men namnet är inarbetat och har sin upprinnelse i vad det heter internationellt. Men jag får hålla med dem och tycker det är bra att diskussionen förs. Möjligen skulle man på herrsidan få en diskussion om att namnet är heligt, men jag tror inte det...

Positiv till ändring

Linnea Liljärgärd, ung ­anfallare i damlandslaget, tycker en förändring hade varit positiv.

– Pratar jag med någon så säger jag att jag spelar i allsvenskan, inte i damallsvenskan... Jag tror säkert man kan skippa det, säger hon. Petra Thorén