”Vi är inte stolta över vad vi gjort”

De franska stjärnorna är ångerfulla efter det franska praktfiaskot

FOTBOLL

Att förra VM-finalisterna Frankrike missade slutspelet är inte det som gör det franska folket besvikna.

Det är kaoset runt omkring – med öppna bråk och myteri – som skakat en hel fotbollsvärld.

Nu ber de franska fotbollsstjärnorna offentligt om ursäkt.

– Det har varit total katastrof, det här var inte vad ville visa, säger Florent Malouda.

Det var oroligt i franska landslaget redan innan VM med prostitutionsskandaler och rapporter från fransk media talade om grupperingar i laget.

Patrice Evra utsågs till lagkapten i VM vilket gjorde William Gallas upprörd och därefter har kaoset eskalerat.

Resultaten uteblev och stämningen i laget blev allt mer spänd.

Spelarna strejkade

Nicolas Anelka ska har uttryckt sig olämpligt mot förbundskapten Raymond Domenech och skickades hem från VM, något som fick spelarna att bli ännu mer kritiska mot Domenech. Det gick så långt att de vägrade att träna.

Kaoset fick landslagschefen Jean-Louis Valentin att sluta och när Frankrike åkte ur VM efter tisdagens förlust mot Sydafrika var det franska folket snarare lättade.

– Sällan har ett nederlag tagits emot med sådan befrielse. Det hade varit bättre om Les Bleus aldrig hade åkt till Sydafrika, skrev franska tidningen Sud Quest.

”Lovar att berätta sanningen”

Nu kommer spelare efter spelare med sina ursäkter.

–  Det är dags för oss att be om ursäkt. Jag lovar att berätta sanningen om varje minut som jag har varit med om. Det franska folket måste få veta sanningen eftersom landslaget tillhör dem och ingen annan, säger Patrice Evra, som blev av med sin lagkaptensbindel efter att ha visat misstycke till Domenech.

– Vi är inte stolta över vad vi har gjort. Vi visade inte exemplariskt beteende, jag vet inte hur vi ska bli förlåtna, säger Florent Malouda till L'Equipe.

– Det har varit en komplett katastrof. Det här var inte vad vi ville visa. Patrice Evra ville hålla en presskonferens före den sista matchen, men blev tillsagd att det inte var rätt tid, fortsätter han.

Träffar presidenten

Laurent Blanc ska ersätta Raymond Domenech och har nu den tunga uppgiften att få det franska folket att tro på sitt landslag igen.

– Jag har två känslor, skam och ledsamhet, men jag har sagt till mig själv att inte ge upp i kris. Jag kommer inte att lämna. Jag lämnar om jag måste, om jag blir ombedd att lämna. Men 50 år av värderingar och normer har kollapsat, säger Blanc enligt L'Equipe.

Det har till och med sträckt sig så pass långt att den franska presidenten Nicolas Sarkozy kommer att ha ett möte med franske anfallaren Thierry Henry på torsdag för att diskutera allt som hänt under VM.

FAKTA

Detta har hänt kring det franska landslaget:

VM-SLUTSPELET

Redan efter en poäng mot Uruguay var kritiken stark, den exploderade sedan efter förlusten mot Mexiko. De stora profilerna med Zinedine Zidane i spetsen har öppet berättat om sin besvikelse på det franska spelet.

- Han är taktlös och utan klass, sade Patrick Vieira om Domenech.

KRISEN

Domenech var inte nöjd med anfallaren Nicolas Anelka i matchen mot Mexiko och när han berättade de ska Anelka ha svarat "Dra åt helvete, din smutsiga horunge.". Det resulterade i att Anelka bänkades i andra halvlek. Krisen blev ännu djupare när det Franska fotbollförbundet fattade beslutet om att skicka hem Anelka. I söndags kom svaret från de andra spelarna - de träningsstrejkade.

Ett brev signerat från spelarnas lästes upp, samtidigt som landslagschefen Valentin avgick och lagkapten Patrice Evra hade ett gräl med lagets fystränare.

Tumultet var totalt, kaoset blev en fråga för politiker och landets hälsominster Roselyne Bachelot. hade ett möte med spelarna.

I går spelade Les Bleus för sin heder. Det gick sådär.