Gyan: Vi har gjort hela Afrika stolta

Här blir han hela
Afrikas VM-hjälte

FOTBOLL

Hemmanationen är borta men Afrika lever vidare i VM efter en kort superrysare.

Tre minuter in i förlängningen mot USA dundrade Asamoah Gyan Ghana till kvartsfinal med sitt 2-1-mål.

Nu kan landet bli kontinentens framgångsrikaste lag någonsin.

– Jag tackar Gud. Gud har gjort mig till en av VM:s bästa spelare, Gyan.

Asamoah Gyan snappade upp en långboll, styrde den med bröstet åt vänster och dunkade in matchavgörandet bakom Tim Howard. Världen hade då bänkat sig för en förväntad superrysare men redan efter tre minuter av förlängningen mot USA avgjorde 24-åringen.

– Jag är världens lyckligaste man. Jag tackar Gud för segermålet. Gud har gjort mig till en av VM:s bästa spelare, säger Gyan.

Kan bli bäst genom tiderna

Ett mål som innebär att Afrikas hopp fortfarande lever i turneringen. Ghana är kontinentens enda kvarvarande nation och är nu dessutom på väg att bli den bästa genom alla tider.

Inget afrikanskt lag har tidigare gått längre än till kvartsfinal i VM, ett rekord Ghana nu alltså tangerat. Nu står Uruguay mellan landet och en historisk plats i semifinalen.

– Vi har gjort det tidigare 2006. Men nu är vi ytterligare ett steg vidare. Jag är världens lyckligaste man. Vi har gjort alla stolta. Inte bara Ghana utan hela Afrika, säger Gyan.

Både silver goal och golden goal är numera avskaffat och amerikanerna hade därmed 27 minuter på sig att återigen hitta nätet bakom Ghanas målvakt Richard Kingson efter Gyans mål. Det har talats om ”fotbollslördag” och hysteri i hemlandet men den amerikanska VM-medverkan fick inget riktigt lyckligt slut. Den här gången heller.

Chockade direkt

Landon Donovan hade visserligen lyckats kvittera Ghanas tidiga ledningsmål under ordinarie tid från straffpunkten och tvingat fram en förlängning. Men den rysaren levde alltså bara i tre minuter.

USA kom aldrig närmaren kvittering än två inlägg som Kingson bestämt boxade bort. En chock som påminde om den amerikanerna hade fått redan i inledningen av matchen.

Efter fem minuters spel bröt Kevin-Prince Boateng bollen vid mittlinjen, satte fart mot tre amerikanska försvarare och placerade iskallt in 1-0 vid den första stolpen.

Boateng fick senare lämna planen men kunde från bänken fira att det afrikanska hoppet lever i VM. För USA väntar en ny tung hemresa över Atlanten.