Honda – Japans nye härförare

I dag leder han sitt lag mot Paraguay

Foto: AP
Genombrott Keisuke Honda, i mitten, har stundtals lyft Japans anfallsspel på egen hand. Här jublar han efter sitt mål i gruppspelsmatchen mot Danmark. I dag ställs hans Japan mot Paraguay i åttondelsfinalen.
FOTBOLL

Innan VM var Keisuke Honda relativt okänd. Nu vet alla som såg matchen mot Danmark vem han är.

I dag leder han sitt lag mot Paraguay. Han har på allvar tagit över rollen efter förre storstjärnan Hidetoshi Nakata.

Klicka på bilden för en större version!

I Japans match mot Danmark fick Keisuke Honda sitt stora internationella genombrott. Först stänkte han in sitt lags första mål, sen spelade han fram Shinji Okazaki till öppet mål.

Ingen saknar längre Hidetoshi Nakata eller Shunsuke Nakamura.

Nu är Honda Japans stora stjärna och han har stundtals nästan på egen hand lyft Japans anfallsspel under VM.

Flyttade till Holland

Honda fyllde tidigare under VM 24 år. I dagens fotboll är det sent att få sitt genombrott i den åldern. Det är mer normalt att vara 20 år – som Tysklands Thomas Müller.

Men så har också Honda en helt annan bakgrund än Müller.

Tysken kom till storklubben Bayern München när han var elva. Honda har gått en betydligt krokigare väg.

Hans första professionella klubb var J. League-laget Nagoya. Där spelade han för fem år sedan.

Tre år i den inhemska serien räckte för Honda. 2008 flyttade han, 21 år gammal, till den holländska högstaligan och klubben VVV-Venlo. Han gjorde succé, med 21 mål på 52 matcher, trots att laget ramlade ur serien.

Han lyckades hålla i formen under starten av säsongen 2009–2010. I slutet av 2009 fick han ett erbjudande från storklubben CSKA Moskva, och han tog det.

Kritiserades inför VM

– Jag tog en risk när jag gick till CSKA, för det är alltid en risk att gå till en ny klubb. Men, jag tror att jag gjorde rätt, sa Honda till Goal.com i början av året.

Under årets säsong har han hunnit med att ta sin nya klubb till en kvartsfinal i Champions League.

Inför VM spelade Japan dåligt i träningsmatcherna. Det ledde till att Honda och det japanska laget fick ta emot en del kritik från den inhemska pressen. Honda svarade pressen:

– Ni tror att vi kommer förlora tre raka matcher va? Om vi spelar som om vi inte har något att förlora kan det göra oss gott. Om vi anfaller motståndarna där det gör mest ont kan vi skapa målchanser. Vi vill ge allt vi har, för den här turneringen är bara vart fjärde år, sa Honda till Soccernet innan VM.

FAKTA

HÄR ÄR DE 10 STÖRSTA GENOMBROTTEN I VM