Superguide: Så spelas fortsättningen av VM

Matcher Datum Tider Tv-kanaler

FOTBOLL

KVARTSFINALERNA

Holland vs Brasilien

När: 2 juli, 16.00.

Var: Nelson Mandela Bay Stadium, Port Elizabeth.

SVT1 16.00

Erik Niva: Tidernas minst holländska Holland mot tidernas minst brasilianska Brasilien. Så hette det i och för sig redan när de här två lagen möttes i samma skede i USA 1994 – men den matchen visade sig bli en svängdörrshistoria som brassarna till sist vann med 3–2. Det kommer de inte göra den här gången.

Det här kommer att bli en lurpassningshistoria, där utnyttjandet av de där omställningarna de alltid tjatas om i hög utsträckning kommer att bestämma slutresultatet. Någon annan avgörande faktor? Den holländska backlinjens benägenhet att göra avgörande misstag.

Erik Nivas tips: Brasilien vidare

Simon bank: Knäckfrågan? Vi kan väl kalla den ”outnyttjade resurser”.

Taktiskt är det mest spännande att se vilket Brasilien som Dunga väljer att skicka ut den här gången. Blir det ramstarkt defensiva mittfältet, eller ger han Dani Alvés och Ramires en vända till?

Jag har trott mycket på Holland, men det är samma sak med dem som det är med Brasilien – för att maximera sitt spel behöver de maximala insatser av väldigt viktiga spelare.

Kaká och Robin van Persie har varit halvdana så här långt. Vem vaknar först?

Simon Banks tips: Brasilien vidare

Uruguay vs Ghana

När: 2 juli, 20.30.

Var: Soccer City Stadium, Johannesburg.

TV4 20.30

Erik Niva: Vi kan ju låtsas att den här matchen handlar om historiska ekon, om återupplivandet av de dubbla världsmästarna från Uruguay – men det är ju oundvikligen en bisak.

VM handlar om Afrika, och Afrika handlar numera om Ghana. Det som så länge såg ut att bli ett så stort fiasko är nu en enda match ifrån att bli kontinentens största fotbollsframgång någonsin, en aldrig tidigare uppnåd VM-semifinal. Klarar de det? Väldigt tveksamt. Uruguay är ett i grunden bättre fotbollslag. Ghana är beroende av den indirekta hemmalagsfaktorn för att väga upp det.

Erik Nivas tips: Uruguay vidare

Simon Bank: Den afrikanska mobiliseringen. För varje dag som går här blir det tydligare hur hela kontinenten håller samman bakom det enda lag som nu är kvar. Soccer City kommer att låta nästan lika mycket som det gjorde när Sydafrika själva var där och röjde.

Fotbollsmässigt då? Mycket beror ju på om Boateng blir spelklar för Ghana. Uruguay-muren vacklade lite mot Sydkorea, och får en ännu tuffare utmaning här. Sydkorea var fart, Ghana är fart OCH fysik. Står Uruguay emot det dubbla trycket?

Simon Banks tips: Ghana vidare

Argentina vs Tyskland

När: 3 juli, 16.00.

Var: Green Point Stadium, Kapstaden.

TV4 16.00

Erik Niva: Haha, grejen med den här matchen? Det går liksom inte att välja så mycket annat än en Diego Maradona som ska upprepa bragden från 1986 och kompensera för förlusten 1990 – utan att ens vara på planen.

Tyskland är ett nytt Tyskland, men det är likafullt ändå rätt rejäl skillnad på tysk och argentinsk entusiasm.

Den kvartsfinal som det verkligen finns fog för att ha offensiva förhoppningar på.

Erik Nivas tips: Argentina vidare

Simon Bank: Tror ni att Basti Schweinsteigers tyngsta supporter släppt greppet? Äh, glöm det. Förbundskansler Angela Merkel såg till att få se Englands-segern på storbildsskärm under G20-mötet. Hon gratulerades av David Cameron, och turkiske premiärministern Erdogan påminde henne om varifrån Mesut Özil egentligen kommer:

– Det där är vår man, vet du.

Schweinsteiger har varit världens förmodligen bäste sexa i vår, nu möter han världens bäste fotbollsspelare. Matchen Schweini–Messi kommer att vara halva den här matchen.

Simon Banks tips: Argentina vidare

Paraguay vs Spanien

När: 3 juli, 20.30.

Var: Ellis Park Stadium, Johannesburg.

SVT1 20.30

Erik Niva: Hittills har inte Spanien spelat lika bra som de gjorde i EM senast – ändå är de nu ett överkomligt Paraguay ifrån sin bästa VM-placering någonsin. Klarar de det här? Såklart att de gör.

De kommer att fortsätta leta efter en mittfältsformation som fungerar, en centerforward som sätter chanserna, vinna matchen och manövrera sig fram till en VM-semi på kvartsfart. Så enkelt kan det rulla på för ett gammalt förlorarlag som ömsat skinn och bytt identitet.

Erik Nivas tips: Spanien vidare

Simon Bank: Trubblet Torres. Pojken som bar Spanien till EM-guld har varit ett sänke för Spaniens VM-spel. Kommer del Bosque att byta strategi (och centrera anfallarna mer) för att få Torres att tända? Eller kommer han att byta spelare, och låta Llorente bygga vidare från sitt superinhopp mot Portugal?

Svaret på den frågan kan avgöra hela VM.

Paraguays VM är förstås redan en gigantisk framgång, nu ska de bara intala sig att det inte räcker. Lyckas de har de en minimal chans. Annars får de åka hem till Asunción och ta emot folkets hyllningar ändå.

Simon Banks tips: Spanien vidare

SEMIFINALERNA

Uruguay/Ghana vs Holland/Brasilien

När: 6 juli, 20.30.

Var: Green Point Stadium, Kapstaden.

TV4 20.30

Argentina/Tyskland vs Paraguay/Spanien

När: 7 juli, 20.30.

Var: Durban Stadium, Durban.

SVT1 20.30

BRONSMATCH

När: 10 juli, 20.30.

Var: Nelson Mandela Bay Stadium, Port Elizabeth.

TV4 16.00

FINALEN

När: 11 juli, 20.30.

Var: Soccer City Stadium, Johannesburg.

SVT1 20.30