Maradona: ”Jag kände mig rånad”

Skyller finalförlusten 1990 på maffian: ”Efter matchen grät jag”

FOTBOLL

Här är Maradonas nya psykning inför kvartsfinalen mot Tyskland.

Förbundskaptenen anklagar maffian för att ha avgjort VM-finalen länderna emellan 1990.

– Det fanns maffia inom fotbollen. En maffia som var kapabel att bestämma om det skulle vara straff eller inte, säger Maradona.

Under VM i Sydafrika har Maradona i rollen som förbundskapten satt stor press på domarna och tyske stjärnan Bastian Schweinsteiger har anklagat argentinarna för att inte visa respekt för vare sig domare eller motståndare.

Men Maradona verkar långsint. Han har än i dag inte glömt vad som hände för 20 år sedan.

Völler föll

Argentina straffsparkade sig till VM-finalen 1990, men väl där fick Maradona och kompani smaka på sin egen medicin. Rudi Völler föll i kontakt med Nestor Sensini, domaren Edgardo Codesal föll för det och Andreas Brehme rullade in matchens enda mål från straffpunkten.

– Den där matchen mot Tyskland var en fars från början till slut. Det började med förolämpningar och respektlöshet när vår nationalsång spelades och det blev ännu värre när min bild dök upp på storbildsskärmen. Jag visste att alla tittade på mig. Därför sa jag klart och tydligt, så att de skulle förstå mig på vilket språk som helst:

Hijos de puta (horungar), säger Maradona till

den argentinska tidningen La Nación.

”Kände mig rånad”

– Tyskarna var överlägsna, men vi spelade ändå med mycket värdighet.

– Jag hade lovat min dotter Dalma att komma hem med VM-bucklan, men nu ska jag förklara något ännu svårare, något fult och smärtsamt... Det fanns maffia inom fotbollen. En maffia som var kapabel att bestämma om det skulle vara straff eller inte. Den där herren Edgardo Codesal, som var styrd av någon, trodde sig se Sensini fälla Völler. Men han såg aldrig hur Matthäus sänkte Calderón i momentet innan. Och efter matchen grät jag, utan skam. Sedan ville jag inte hälsa på Havelange, för jag kände mig rånad och kände att han hade ett finger med i spelet.

Maradonas senaste utspel får väl ses som ytterligare en detalj i det psykologiska kriget inför lördagens kvartsfinal.

ARTIKELN HANDLAR OM