Nigerianska landslaget avstängt

Foto: ANDREAS BARDELL
FOTBOLL

Lasse Lagerbäck kan få en trist tillvaro om han väljer att stanna som förbundskapten i Nigeria.

Landets president Goodluck Jonathan stänger av landslaget från internationellt tävlande i två år efter VM-fiaskot.

– Nationen har lidit nog. Folk har fått hjärtattacker på grund av fotbollen, säger politikern Rotimi Amechi.

Lars Lagerbäck fick i förra veckan erbjudande att bli kvar som förbundskapten i ytterligare fyra år, trots att Nigeria bara tog en poäng i VM. Men frågan är vad erbjudandet är värt i dag. Enligt BBC kommer nigerianska fotbollsförbundets styrelse att tvingas avgå.

Tid att omorganisera

Om Lagerbäck blir kvar får han leda ett lag som inte tillåts tävla internationellt.

– Presidenten har bestämt att Nigeria ska dra sig tillbaka från alla internationella tävlingar de närmaste två åren för att ge Nigeria tid att omorganisera fotbollen, säger Ima Niboro, rådgivare till presidenten Goodluck Jonathan.

”Pinsamt resultat”

– Åtgärden är till för att det pinsamma resultatet från Sydafrika inte ska upprepa sig, säger politikern Rotimi Amechi till kickoffnigeria.com.

Regeringens beslut att stänga av landslaget kan få konsekvenser. Nigeria riskerar att stängas av från all internationell fotboll på grund av politisk inblandning, precis som Irak straffades för två år sedan.

Nyligen varnades den franske presidenten Nicolas Sarkozy av Fifa då han ville leda en utredning som gick till botten med det franska VM-misslyckandet.

Nigeria gjorde ett svagt VM och tog bara en poäng. 0–1-förlust mot Argentina i premiären följdes upp av 1–2 mot Grekland och 2–2 mot Sydkorea.