Fotbollens myter och sanningar

FOTBOLL

Kan man se om en spelare filmar på sättet denne faller?

Är det viktigare att göra mål precis före halvtid än under andra delar av matchen?

Här får du svaren på de frågorna och några till, sammanställda av nyhetsbyrån TT.

Alberto Gilardino genomförde en av de minst lyckade filmningarna i fotbollshistorien mot Celtic i Champions League 2007.

Myt: Man ser ju när någon filmar på sättet spelaren faller.

Forskarnas svar: Sant.

– När en spelare ramlar i form av en pilbåge, det vill säga båda armarna i luften, öppna handflator, bröstet tryckt utåt och benen böjda vid knäna så är det en filmning. Det är inget människan gör naturligt. Instinktivt tar man ner armarna för att försöka hindra fallet, eller så faller man åt sidan för att mildra smärtan, säger psykologen Paul Morris.

Myt: Fotboll är den mest spännande sporten.

Forskarnas svar: Sant.

Fotbollen slog fyra andra stora sporter – ishockey, basket, baseboll och amerikansk fotboll – i en studie gjord av Los Alamos National Laboratory i Mexiko. De tittade på elitklubbarnas resultat ända tillbaka till 1888, och beräknade en "skrällfaktor" i de olika sporterna. Amerikansk fotboll var mest skrällfri, medan det var 25 procentenheter större chans att det tippade vinnarlaget i fotboll skulle förlora.

Myt: Hjärtattackerna ökar hos befolkningen vid stor fotbollsdramatik.

Forskarnas svar: Sant.

Ohälsosamma män ska undvika att se en straffsparksläggning i VM. Andelen hjärtattacker som togs till sjukhus ökade med 25 procent i England när engelsmännen förlorade mot Argentina efter straffar 1998. Två år tidigare gick dödsfallsiffran upp med 50 procent i Holland efter att de blivit utslaget av Frankrike efter straffar i EM. I båda fallen syntes de stora ökningarna enbart hos män, inte kvinnor.

Myt: Ett insläppt mål precis före halvtidsvilan påverkar matchutgången mer än ett mål insläppt någon annan tid.

Forskarnas svar: Falskt.

Statistiker från Universitetet i Mannheim har tagit död på den, och två andra "målmönster"-myter: Det finns inget matematiskt bevis att en spelare som gjort mål i en match har större chans att göra mål i nästa och ett lag som just gjort mål löper inte större risk att släppa in ett än om de inte gjort det.

Myt: Det finns en hemmaplansfördel.

Forskarnas svar: Sant.

De brittiska forskarna Sandy Wolfson och Nick Neave kan rent biologiskt bekräfta det, då de uppmätt betydligt ökade testosteron-nivåer hos spelare före en hemmamatch, jämfört med inför en bortamatch eller en träning. En ökad nivå av det manliga könshormonet leder till ökad aggressivitet, självsäkerhet och dominans, vilket kan kopplas till den psykologiska effekten att vilja försvara sitt närområde/hemmaplan.

Myt: Det finns en perfekt kropp för fotboll.

Forskarnas svar: Ja.

John Manning från Liverpools Universitet har lyckats påvisa att det finns en koppling mellan riktigt bra fotbollsspelare och längden på fingrarna. Enligt Manning har elitspelare i fotboll ett längre ringfinger jämfört med pekfingret. Dock oklart vilken effekt det faktiskt har på plan.

TT