Oenighet kring Nigeria-avstängning

FOTBOLL

Nigerias president Goodluck Jonathan stängde på onsdagen av fotbollslandslaget från internationellt spel i två år. På torsdagen bad riksdagen Jonathan att ta tillbaka beslutet, trots att han fått stöd från många håll.

Den nigerianska riksdagens andra kammare skickade på torsdagen, mindre än 24 timmar efter att Jonathans talesman förkunnat beslutet, en motion till regeringen där de bad presidenten att upphäva avstängningen.

– Ja, vi har skickat en motion där vi bett presidenten att ångra sitt beslut, säger Gbenga Elegbeleye, vice ordförande i idrottsutskottet, till kickoffnigeria.com.

Bland landets befolkning var åsikterna av blandad art. Fotbollsförbundets tidigare generalsekreterare Sani Toro var positivt inställd.

– Avstängningen är bra om vi kan hitta hederliga människor som kan återuppbygga vår fotboll, säger Toro.

”Ghana gjorde det”

Han tar som exempel Ghana, det enda afrikanska lag som är kvar när VM-kvartsfinalerna inleds på fredag. Ghana tog tidigare ett liknande uppehåll, men fortsatte att spela internationella kvalmatcher till både VM och Afrikanska mästerskapen.

– Ghana gjorde det. Det var tyst därifrån under två år när de städade upp i organisationen och nu har de hela världens beundran.

Även från supporterhåll finns positiva tongångar.

– Det är en bra sak att regeringen kom och blandade sig i fotbollen, säger Benjamin Chidebere, som jobbar som tjänsteman i huvudstaden Lagos.

– Dålig organisation har förstört sportens utveckling i landet. I Nigeria börjar vi studera geologi först efter att det har varit jordbävning, säger Kayode Ajibugon, medlem i Nigerias fotbollssupportrars klubb.

Han får däremot mothugg av klubbens ordförande.

– Beslutet var förhastat, säger Otunba Olatunde.

Fifa reagerar hårt?

Sportredaktören Seyi Fasugba tycker inte bara att det är förhastat, han tror även att Internationella fotbollsförbundet (Fifa), som inte tillåter politisk inblandning i fotbollen, kommer att reagera hårt.

– Det var förhastat och för hårt. Det kommer inte underlätta utvecklingen av fotbollen i landet, säger Fasugba.

– Vi kan inte förvänta oss att Fifa kommer att behandla Nigeria med silkesvantar efter det här okloka beslutet.

Nigeria skulle i september ha inlett kvalet till Afrikanska mästerskapen 2012 med match mot Madagaskar.

TT