Nu börjar VM för Tyskland

Niva: Det är ett landslag som aldrig misslyckas

Foto: afp
Tyska spelare firar segern mot England i åttondelsfinalen.
FOTBOLL

JOHANNESBURG. När de spelar dåligt går de till final, när de spelar bra vinner de.

Tyskland är landslaget som helt enkelt inte misslyckas.

För dem börjar VM i dag.

Det var några timmar kvar tills Sverige skulle spela semifinal i hemma-EM 1992. I tv-rutan redogjorde expertkommentatorn Sven-Göran Eriksson för de bistra förutsättningarna.

– Töskar ä töskar å töskar ble bare bättre ju längre in i turneringarna di kommer.

Någon timme senare var Sverige utslaget, Tyskland klart för ännu en final.

Visserligen var det enkelt att hitta hålet i Svennis formulering – tyskarna förlorar ju faktiskt finaler ibland – men andemeningen gick inte att ifrågasätta då och är lika relevant än idag.

Tyskland är världens tydligaste exempel på det de själva benämner som Turniermannschaft.

Det har gått mer än 70 år sedan de senast missade kvartsfinal i ett VM.

De är landslaget som helt enkelt inte misslyckas.

Hur i hela friden gör de? Vilken är hemligheten?

Precis den frågan får Rudi Völler – som varit i VM-final både som spelare och förbundskapten – i senaste numret av fotbollsmagasinet 11 Freunde.

Han väljer att besvara den genom att prata om gruppsykologi och målmedvetenhet.

– Du kan inte ana hur svårt det är vara tillsammans i grupp i sju veckor. Att vinna en match på en solig dag i början av turneringen är en sak, men att gå igenom en hel turnering med sammanhållning och bra känsla är väldigt svårt. Och det är en styrka hos tyska lag.

Bokade hemresa redan före match

Skillnaden blir aldrig tydligare än den var i samband med åttondelsfinalen mot England.

England var ett lag i upplösningstillstånd, ett hopkok av spelare som uppträdde som att de helst ville vara någon annanstans.

Redan två dagar före matchen hade Wayne Rooney bokat flygbiljetter till Barbados för honom själv, hans flickvän och hennes två bröder.

– Det är väldigt viktigt att ingen i truppen får tanken att det bästa vore om turneringen tog slut så fort som möjligt, att det blir som i armén där allt man tänker på är när man får åka hem. Tyska spelare har tålamod, förmågan att härda ut tillsammans för ett gemensamt mål, säger Völler.

Det här är inte en mentalitet som man får gratis, i alla fall inte när man hämtar sina spelare ur Facebook-generationen.

Sedan Joachim Löw kom in i landslagsledningen har han arbetat utifrån grundförutsättningen att enbart de spelare som är beredda att göra rejäla uppoffringar är aktuella för VM-spel.

Han kräver att var och en av dem följer ett personligt utvecklingsprogram som han själv utvecklat, han gör hembesök där han intervjuar föräldrar för att få en djupare bild av spelarens karaktär.

Den här gången blev en av konsekvenserna att anfallsstjärnan Kevin Kurányi fick stanna hemma, trots att han gjort nästan fyra gånger fler Bundesliga-mål än Miroslav Klose och Lukas Podolski tillsammans den gångna säsongen.

Utgår ifrån en fyrpunktsbedömning

När Löw gör sina uttagningar utgår han ifrån en fyrpunktsbedömning, där bara en av avvägningarna gäller själva fotbollsskickligheten.

De andra kretsar kring mental styrka, kapacitet att prestera under press, samt förmåga att hantera både invididuella och kollektiva motgångar.

– Jag är ointresserad av spelare som kan ge mig en bra match. Det jag är ute efter är de som kan ge mig sju lika bra matcher, som håller samma nivå på mästerskapets sista dag som han gjorde den första.

Ingen enda av de här spelarna har räknat med något annat än att komma tillbaka till Tyskland den 12 juli, dagen efter VM-finalen.

De har schemalagt sina flickvänners graviditeter efter det datumet, planerat sina egna bröllop med det som riktmärke.

Kaptenen Phillip Lahm ska gifta sig när han kommer tillbaka, och när han diskuterar saken med Die Zeit ger han en nästan komisk illustration över den målinriktade mentalitet som präglar det här tyska landslaget.

– Givetvis kommer det att vara bröllopsvals, och jag inser att det är mannen som förväntas föra. Jag ska närma mig uppgiften med rätt attityd, förbereda mig själv på ett passande sätt.

FAKTA

Här är Tysklands VM-facit

1954: Guld.

1958: Fjärdeplats.

1962: Kvartsfinal.

1966: Silver.

1970: Brons.

1974: Guld.

1978: Ut i andra gruppspelet.

1982: Silver.

1986: Silver.

1990: Guld.

1994: Kvartsfinal.

1998: Kvartsfinal.

2002: Silver.

2006: Silver.