19 minuter med Maradona – presskonferensen ord för ord

Foto: Foto: AP, REUTERS/SCANPIX SWEDEN, AFP
FOTBOLL

90 minuter på en gräsplan i all ära.

En annan show har blivit minst lika omtalad och väl-besökt under VM.

I går pågick den mellan 20.05 och 20.24.

Häng med på 19 minuters presskonferens med Mara-dona – den sista inför Argentinas kvartsfinal mot Tyskland.

Maradona till alla fotografer i brandgula västar:

– Ni är alla klädda i de holländska färgerna ju...

Kan du säga något om Carlos Tevez insats i VM?

– Jag har känt honom länge, han har haft ett fenomentalt VM. Oavsett var han spelar, West Ham, Manchester City eller Corinthians, så är han alltid den samme.

Du spelade två VM-finaler själv, är detta din viktigaste match som tränare?

– Liksom alla andra – då och nu – alla motståndare är svåra att möta. Jag visste ju att jag kunde spela fotboll och vinna matcher för mitt lag. Så jag var väldigt lugn, precis som mina spelare är nu. Vi vill inte prata om våra motståndare som andra gör. Vi är fokuserade på oss själva och det ska vi visa i morgon.

Kan du säga ditt lag mot Tyskland?

– Nej, det vill jag inte.

Det firas i Argentina efter att Brasilien blev utslagna. Är du glad?

– Att Brasilien förlorade är deras problem, jag har annat i tankarna. Jag kan inte tänka på dem. Det är vår match i morgon som är viktig.

Argentinarna menar att detta är deras VM, känner du likadant?

– Vi är inga spåmän. Det kan ske, men vi kan inte veta. Vi jobbar så hårt som möjligt, men jag är ingen tipsexpert.

Brasilien var favoriter och flera andra favoriter är ute, Argentina är fortfarande här. Är ni favoriter nu?

– Nej, vi är inte favoriter. Men för att slå oss måste de andra lagen spela bra och de får offra sitt skinn för att slå oss.

Maradona vänder sig till sin presstalesman: ”Rör mig inte, nu rörde du mig igen”. Sen fortsätter han:

– Vi är klara över att vi måste vara fokuserade, vi vet att Tyskland historiskt sett har spelat bra mot Argentina.

Messi har haft influensatendenser, är han osäker på spel?

– Ingen fara, han har bara haft lite feber. Han kom och berättade det för mig, därför skickade jag in honom igen. Det var lite kallt ute så jag ville ge honom ledigt. Resten av träningen gick bra, vi tränade lite fasta situationer och stretchade lite, så det var ok.

Efter att Brasilien är utslaget blir det nästan som en final mot Tyskland, kommer du ta det lugnt i morgon – vara mer försiktig, eller spela som tidigare?

– Du sa mycket där, du kunde skrivit en bok med den frågan. Jag har varit här i två veckor och aldrig fått en så lång fråga. Jag får tänka mig för så att jag kommer ihåg allt du frågade om. Vi har visat att vi är ett bra anfallslag, ända från försvar till anfall. Jag tänker inte ändra på något, jag fruktar ingen – oavsett namn. Jag har 23 spelare här, och är stolt över allihop. Detta är mina spelare, mitt landslag. Jag är tacksam över att vara här med dem. Jag vill inte förändra något. Är du nöjd nu?

Angående Martín Demichelis, hur viktigt är det att han känner motståndarna?

– Som vanligt har Martin varit bra här. Ingen här minns ett fel han kanske har gjort tidigare, och han har svarat bra på tilltal. Lagkamraterna är också nöjda, vi har pratat om saker och ting och han har kommit med några inspel om Tyskland.

Hur skulle du löst det som tränare om en spelare kom till dig som tränare och sa; vi kan inte vinna om vi spelar så här – liknande det Carlos Queiroz upplevde nyligen i Portugal?

– Om någon sagt så hade jag svarat; hej, gör bara ditt bästa. Queiroz spelade inte matchen, han var på sidlinjen. Jag skulle inte tagit honom av banan. Ronaldo är glimrande, han hade inte behövt fråga mig.

Eh, Diego...jag funderar på...?

– Hej, du är alltid här på mina presskonferenser...

Ja, hehe, Diego, brukar du göra ett peptalk, måste du berätta för dem vad de ska göra?

– Nej, men vi diskuterar allt tillsammans. Men innehållet i samtalen är hemligt.

Vad tror du om matchen mot Tyskland? (frågan ställs på italienska)

– Kanske ska vi prata på ett annat språk än italienska så alla här förstår? Jag har en bra känsla, vi har inga problem. Min känsla är att vi kommer att göra en fantastisk match och gå vidare till en ny svår match, en match vi också kommer att försöka vinna.

Det är möjligt att Argentina får möta Spanien här nu, hur skulle du se på en sådan match?

– Jag tycker att Spanien kämpade hårt mot Portugal. Mitt intryck var att Portugal inte vågade anfalla tillräckligt. Men jag vill också säga något annat: Kanske kunde de inte hota Spaniens målvakt? Och domarinsatsen var eländig. Jag känner till den domaren, Valdez, och det röda kortet var helt fel. Jag tycker att allt gick i Spaniens favör. David Villas mål var offside, och så vidare. Jag vill inte vara provokativ här, men om man tittar på linjedomaren och domaren, så hängde de inte med.

I början av VM gav du Argentina betyget 6,5. Vad nu?

– Jag skulle säga 8 poäng av 10. Vi är i toppform, men vet att Tyskland slog England lätt. Men de gjorde det också lätt för Tyskland som kunde kontra på dem. Vi vet väl vad Tyskland har gjort hittills mot Serbien och Ghana. Så vi låter oss inte luras av England-matchen, det skulle vara en lögn.

Diego, vad tycker du om...(frågan ställs på engelska av en kvinnlig journalist).

– Jag älskar när kvinnor ställer frågor till mig, men jag behöver översättning...

Eh, Diego, har ni gått vidare utifrån falska förutsättningar, på grund av tvivelaktiga domslut?

– Så vitt jag kommer ihåg – jag tror att kvinnor behöver översättning också... Jag skulle inte säga att Argentina vann VM på grund av de mål som aldrig var inne. Jag kan visa er en video. Englands mål mot Tyskland var uppenbarligen också klart inne, klarare än det målet linjemannen gav till England 1966. Denna var långt inne, men på grund av att linjemannen var vid mittlinjen så blev den inte godkänd. Varför är de här när de inte kan se att bollen är en halvmeter inne? Tysklands målvakt var snabb, tog bollen och sparkade ut den så att ingen hann protestera. Jag minns också nedskallningen av Zidane i förra VM. Domaren såg det inte, inte jag heller, men han konfererade med fjärdedomaren. Jag jobbade som reporter då och följde bollen, men på reprisen såg vi alla det. Som vi gjorde med Englands mål. När domaren såg det 2006, måste han visa ut Zidane.

Mot Mexiko deltog inte Messi så mycket i spelet, kommer han vara i samma position i morgon?

– Vad menar du med det? Han är fri, han kan spela överallt. Du kan inte sätta honom i ett bås, då kommer han inte prestera.

Under de senaste 20 åren har Argentina inte varit i semifinal. Vad kommer du att säga till spelarna de sista minuterna föra matchen?

– Att de måste ge allt, de måste offra livet där ute på planen för att glädja det argentinska folket – för att argentinarna skall vakna med ett leende på läpparna. Och det är viktigt i en svår tid. Tack för mig. Jag ska äta middag nu.

FAKTA

ARGENTINA VS TYSKLAND – TRE HISTORISKA MÖTEN

1986, VM-final: Argentina–Västtyskland 3–2. Tyskland kanske var i form, ett par argentinska backar var säkert också pigga, men allt låg i skuggan av Maradona som spelade sitt livs fotboll. ”Guds hand” och dribblingsmagin mot England hade hjälpt Argentina till finalen. Där gav två överkänsliga Maradonapassningar guld till de vitblå.

1990, VM-final: Argentina–Västtyskland 0–1. Länge var det sagt att två saker kom emellan Maradona och bucklan: domaren Edgardo Codesal som vägrade blåsa straff för Argentina och backen Andreas Brehme som avgjorde för tyskarna. I efterhand har Maradona plockat fram ett tredje hinder: maffian. Enligt den argentinska coachen ska allt varit uppgjort och domaren ”fixad”. Fast det berättade han först nu, 20 år senare.

2006, VM-kvartsfinal: Tyskland–Argentina 5–3 (efter straffar). Argentina hade stjärnorna, Tyskland hade Jens Lehmann och en lapp. Precis inför straffarna panikpluggade målvakten in hur argentinarna brukade skjuta och tog därför Ayalas mjäkiga bredsida. När han också klarade Cambiassos straff var det avgjort – och ett stort gräl bröt ut. Värst betedde sig Cufre som visades ut och stängdes av, trots att han inte spelat en minut av matchen.