Messi vs ”Messi”

I dag ställs Mesut Özil mot liraren som gett honom smeknamnet

Foto: AFP
ORIGINALET & KOPIAN Lionel Messi och Mesut ”Messi” Özil möts i VM-kvartsfinalen i dag.
FOTBOLL

Det är VM:s hetaste kvartsfinal. Då ställs

Argentinas Lionel Messi mot en annan ”Messi”.

– Ja, många i mitt lag kallar mig så, säger Tysklands succéspelare Mesut Özil.

Lionel Messi har dragits med en förkylning och missade Argentinas öppna träning i torsdags.

I går kom dock beskedet att superstjärnan återigen tränar och i dag väntar Tysklands unga landslag i VM-kvartsfinal.

Där ställs Barcelonastjärnan mot en annan ”Messi”: 21-årige Mesut Özil, som har gjort succé i Sydafrika.

”Jag vill slå Messi”

Werder Bremen-spelaren har varit ett ständigt hot för motståndarna, såväl i U21-EM i Sverige i fjol, i Bundesliga och i VM.

Succén har till och med varit så stor att han har fått just smeknamnet ”Messi”.

– Ja, det är mitt smeknamn. Många i laget kallar mig Messi, säger Özil till tyska tidningen Bild.

– Jag vill slå Messi och jag vill slå Argentina. Jag är övertygad om att vi kan vinna mot dem. Det kommer bli tufft, men vi får inte bli provocerade.

Özil har gjort ett mål i turneringen hittills, men briljerade tillsammans med Tysklands andra unga succéspelare – Thomas Müller – i åttondelsfinalen mot England.

Kan gå till Barcelona

Inför mötet med Argentinas världsstjärnor, där Tyskland troligen ställer upp med samma startelva som senast, är han lugn.

– Jag är inte rädd. Argentina har många klasspelare i laget, med vilka jag vill kunna mäta mig.

Jämförelsen är dock redan gjord av andra. Och faktum är att just Lionel Messis Barcelona sägs ha visat intresse för den tyska stjärnan.

– Jag har läst det och jag är hedrad. Barcelona är ett av de starkaste lagen i Europa, men just nu vill jag bara tänka på VM.

FAKTA

HÄR ÄR TYSKLANDS OCH ARGENTINAS NYCKLAR TILL SEGER I VM-KVARTEN

Tyskland tre nycklar

Neuer: Manteln är överflyttad, tronföljden säkrad. Världens stoltaste målvaktstradition lever vidare i en 24-åring från Gelsenkirchen. Mot England växte Neuer till den bjässe han måste vara för att stabilisera det unga laget.

Kontringarna: Disciplinen är kvar, Schweinsteiger har mognat, ändå är det ett snabbare och tekniskare Tyskland än de senaste mästerskapen. Lyckas de springa sönder ännu en högerback?

Ungtupparna: Özil, 21, är VM:s största överraskning. En omodern, lurig dirigent i ett toppmodernt landslag. Müller, 20, är tvärtom totalt rationell och pålitlig. Duon har knappt fått mustasch än, ändå förväntas de vara Tysklands kreativa kraft i anfallen.

Argentinas tre nycklar

Försvaret: Argentina är ett tredelat lag. Åtta spelare tillhör den första delen som måste sjunka i backlinjen, täppa till där framför och lyckas låsa fast Podolski/Klose.

Målskyttarna: Andra delen består av Higuain och Tevez, två målegon. Två själviska avslutsmonster. Hittills har de gjort sex av Argentinas tio mål. Ingen av dem har någon assist.

Messi: Den sista tredjedelen heter Leo, fyllde 23 förra veckan och bär en nation på axlarna. Messi har fortfarande noll VM-mål, men är viktigare än någonsin i sin mognare roll som länk mellan försvar och anfall.

Kristoffer Bergström

ARTIKELN HANDLAR OM