El Loco om sin straff: Tror på att göra så...

FOTBOLL

Ett genis hand räddade dem i förlängningen.

Men till straffläggningen kunde inte Uruguay lita på utvisade Luis Suarez, så de satte hoppet till motsatsen:

En galnings fot.

Foto: AFP

Han kallas El Loco, har spelat i nio klubbar sedan 2006 och fick chansen att avgöra VM:s galnaste match.

Efter en osannolik kamp, en dramatisk förlängning och tre straffmissar la Sebastian Abreu upp bollen på punkten för att skjuta sitt Uruguay till semifinal. ”Galningen” tog fart, siktade, laddade – och chippade sedan bollen mitt i målet.

– Det är ett sätt att skjuta dem. Jag tror på att göra så och laget ger mig förtroendet att slå straffarna så, säger han.

Straffen var vacker och kylig, men knappast improviserad. För drygt två månader sedan avgjorde Sebastian Abreu en cupfinal i Brasilien genom en lika retsam lyftning.

Grät öppet på gatorna

Gårdagens lösa straff var en värdig punkt för en tokig match. I första halvlek pressade Sulley Muntari in ett märkligt långskott, i andra kvitterade Uruguay på en märkligare frisparksskruv av Diego Forlan. Förlängningen rann i väg till sista minuten då Ghana manglade mot mål och fick en trippelchans som Uruguays Luis Suarez till sist räddade med handen. Utvisningen var given och Ghana hade varit i semifinal om normalt stensäkre Asamoah Gyan skulle ha satt straffen.

Han sköt i ribban.

Nio straffar senare jublade de ljusblå medan stadion tystnade. Ghana, som kunde ha blivit det första afrikanska landet i en VM-semi, föll ihop gråtande och enligt medierapporterna grät folk öppet på trottoarerna i huvudstaden Accra.

Samtidigt stod en strålande glad Luis Suarez och talade om den kommande semifinalen mot Holland – och om sin räddande hand.

– Jag gjorde VM:s snyggaste räddning, sa han.