”Hela storyn är ju galen”

Lasse Granqvist gav svenska folket ännu ett oförglömligt referat: ”Aldrig varit med om något liknande”

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Lasse Granqvist har gett svenska folket många oförglömliga referat.

Under det osannolika dramat mellan Uruguay och Ghana bjöd han på en ny klassiker.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Hela jävla storyn är ju galen, säger han till Sportbladet.

Ni kan den osannolika upplösningen vid det här laget.

Hur Ghana får flera kanonlägen i förlängningens sista skälvande sekunder.

Hur Uruguays anfallare Luis Suarez offrar sig på mållinjen, räddar med handen och visas ut.

Hur Asamoah Gyan dundrar straffen i ribban.

Hur Gyan i straffläggningen sedan tar revansch på sig själv med en iskall straff i krysset.

Hur Gyan ändå är otröstlig efteråt då Sebastian Abreu chippar in den avgörande straffen i mål och skickar Uruguay till semi och Ghana ut ur VM.

”Fuskare hjälte”

– Straffar föder ju nya hjältar, minns bara Ravellis räddningar och Foppa-straffen. Men här blir hjältesagan konstigt skriven eftersom hjälten förvisso är målvakten Muslera och inhopparen Abreu som chippar in avgörande straffen, men hjälten är ju också på något skruvat sätt Suarez, som fuskar. Alla de här sagorna byggs ju på i ett direktsänt ögonblick och det blir så mycket att det bara snurrar till i huvudet, säger Radiosportens Lasse Granqvist som, så många gånger förr, bjöd på ett magiskt referat.

– Jag har förstått på ett antal sms hemifrån att det var fler som lyssnade på radion än vad jag trodde. Det är första gången jag gjort ett radioreferat som fått så stor uppmärksamhet då inte Sverige är med.

Lasse Granqvists beskrivning av Gyans straffmiss kan ni höra här.

Kommentar?

– Hur ofta får vi en sån här situation att bollen ligger på straffpunkten och det är det sista som sker, nästan som i handboll? Och på sättet som straffen kom fram, med frisparken, räddningarna på mållinjen, handsen, röda kortet. Hela jävla storyn blir ju galen i grunden. Och så missar han straffen! Han bränner den. Det blir ju... Det var upplagt som ett amerikanskt filmslut där det hade varit skimrande vackert i slutet om han gjort mål. Nu blev det i stället chock. Jag försökte spegla det så gott det gick.

– Och Gyans andra straff, som han sätter i krysset! Var kom den ifrån?! Den mentala styrka han visar upp är ju också en historia. Men när det var över var han som i chock. Det var otäcka bilder, han vaggade fram och tillbaka, otröstlig. Det finns så oerhört mycket att berätta om den här matchen och nä... Jag har aldrig varit med om något liknande. När är man med om något sånt här igen? Kanske aldrig någonsin. Nu börjar jag hetsa upp mig igen. Vi har ju hela den övergripande berättelsen om en hel kontinents strävan efter ett erkännande från idrottsvärlden.

Ont i hjärtat

Din chef Jakob Sillén gillade framför allt din avrundning där du uppmanade folk att skänka en tanke till Asamoah Gyan.

– Ja, jag är av uppfattningen att en fotbollsspelare som tjänar stora pengar ska kunna göra mål från elva meter på liggande boll. Det är en grundförutsättning. Men den här gången gjorde det ont i hjärtat att se den här upplösningen. Fullständigt osannolikt. Han hade en hel kontinents förväntningar på sina axlar och han dundrade bollen i ribban. Då kan vi skicka honom en tanke.

Hur laddar du om till Paraguay–Spanien?

– Ja, hur gör man det? Vi pratade om det jag och bisittaren Richard Henriksson på vägen in till kontoret och konstaterade att det blir en kamp. Men en kvartsfinal i ett fotbolls-VM är en stor idrottshändelse oavsett. Jag kan dock utlova att vi inte får samma dramatik.

FAKTA

Granqvists referat – ord för ord

– Vem ska slå straffen om inte Asamoah Gyan? Suarez är utvisad. Vi är framme i den 122:a minuten.

– Matchens sista spark. Afrika har aldrig varit i semifinal i ett VM.

– Asamoah Gyan med högern, han skjuter – i ribban!!!

– Han missar!!!

– Han missar!!!

– Oh mon dieu, my god, what is going on!!!

– Han missar straffsparken!!!

– Han bränner den!!!

– Han sumpar den!!!

– Allt skiter sig för Ghana och Asamoah Gyan missar straffsparken!!!

– Och matchen är slut.

ARTIKELN HANDLAR OM