Tack för ÄNNU en show, Lasse

Radiosportens kommentator Lasse Granqvist bjöd oss på ytterligare en klassiker

Foto: Bildbyrån, Getty Images (MONTAGE)
Lasse Granqvist refererade matchen Paraguay-Spanien.
FOTBOLL

Efter den galna rysaren, och det klassiska referatet, i mötet mellan Uruguay och Ghana lovade Radiosportens Lasse Granqvist att Paraguay–Spanien inte skulle bli lika dramatisk.

Han fick fel.

Och bjöd oss på ett nytt klassiskt referat. (lyssna här)

Lasse Granqvist – som bjudit svenska folket på en mängd klassiska referat genom åren – bjöd på ett magiskt referat under den osannolika avslutningen mellan Uruguay och Ghana.

Till Sportbladet sa han efteråt:

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Hela jävla storyn är ju galen.

På frågan hur han skulle kunna ladda om till Paraguay–Spanien svarade han:

– Det blir en kamp. Jag kan utlova att vi inte får samma dramatik.

”Vad säger man?”

Men Granqvist fick fel. Efter att matchen sovit i 57 minuter blev mötet Paraguay–Spanien en rysare i bästa Hitchcock-anda.

Och Granqvist bjöd på ÄNNU ett klassiskt referat.

– Vad säger man? Vi fick lite hjälp av en kille från Guatemala som gjorde vad han kunde för att spetsa till det lite extra. Han hade det lite jobbigt där, säger Granqvist.

– Jag och Richard Henriksson har lyckats få matcher där det händer saker som aldrig hänt förr. Det har aldrig i VM-sammanhang hänt att båda lagen missat varsin straffspark inom loppet av två minuter. Att få vara på plats och uppleva dramatiken där den är, det är oslagbart.

Spanien väntar – igen

– Det ska man komma ihåg, att det är inte lätt att skapa dramatik om inte gubbarna hjälper till själva. Och det gjorde de ju både i går och i dag. Jag utlovade att det inte skulle bli lika dramatiskt, men jag tar tillbaka allt jag sagt (skratt).

Nästa match på agendan för Lasse Granqvist blir semifinalen mellan Tyskland och Spanien.

FAKTA

Granqvists galna referat under Paraguay–Spanien

Så här lät Granqvist när först Oscar Cardozo och sedan Xabi Alonso brände varsin straff inom loppet av två minuter.

– Där är en straffsituation... och domaren dömer straff. Det är straffspark för Paraguay.

– Domaren från Guatemala dömer klart för spel. Cardozo fram med vänsterfoten. Han kommer nu lufsande lite försiktigt och skjuter med vänstern där... Casillas räddar! Och han klistrar bollen! Nej, men vad är det för straffsparkar i den här turneringen?! Vad är det för straffar i VM i Sydafrika 2010?

– Och så kommer David Villa, genombrott för Spanien. Och faller! Och domaren dömer straff! Den är jättebillig! Den är jättejättebillig! Men han dömer straff!

– Xabi Alonso tar snäv ansats för att skjuta med högern. Han är på väg fram nu. Klarsignal har kommit och han skjuter där med högern i mål.

– Neej! Han dömer om den! Han dömer om den! Nu är det Guatemalashow här! Vad händer nu då?!

– Ny straff för Xabi Alonso. Ny klarsignal. Alonso kommer framspringande och skjuter med högern där. Och målvakten räddar! Och returen är Fabregas på! Och så blir han fälld. Och så kommer ett nytt skott. Och så räddar dom! Och domaren dömer hörna. Nu blir Fabregas totalsågad på i i i... returen. Och det är en solklar straffspark. Men den dömer han inte för! Nu är det riktig domarshow i VM dessvärre.

Och så här lät Granqvist när David Villa avgjorde:

– Andres Iniesta kommer med full fart framåt för Spanien. Han kommer mitt emellan två spelare, rullar i sidled. Här är läget som kan avgöra... Bollen i stolpen! Och returen via öppet mål, i stolpen, i mål!

– David Villa, vem annars? Femte målet i turneringen. Pedro fri, i stolpen. Returen David Villa, i insidan av stolpen. Och. Till. Slut. I. Mål. Spanien leder med ett mål mot noll i den 83:e minuten.