Kravet: Sparka honom

Maradona sågas i Argentina – kan avgå i dag

FOTBOLL

Förlusten har fått ett folk att ifrågasätta sin nationalhjälte.

Överallt i argentinsk media ifrågasätts Diego Maradonas passivitet, bristen på taktiska motdrag – och att han över huvud taget sitter kvar som förbundskapten.

– Jag kan lämna laget i morgon (i dag), säger han.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
otröstlig 0–4-förnedring – då brast det för Messi. ”Vem som än säger att han inte är stolt över att bära tröjan är dum”, säger Maradona.

”Tystnad invaderade gatorna efter Tyskland fjärde mål. Smärtan efter tusen argentinares brustna drömmar...”

Så inleder tidningen La Nacion artikeln om 4–0-förnedringen. När läsarna får diskutera anledningar till förlusten landar svaren inte vid spelarnas brister.

Nej, det var ett taktikfiasko av Diego Maradona.

”Ett patetiskt försvar, en icke-existerande teknik, en brist på strategi och matchplan”, skriver läsaren

Manuel och får medhåll.

Kräver hans avgång

Inför VM sågades Maradona för att bara vara emotionell och inte taktisk. Avskedet hängde i luften efter att laget bara precis kvalat in till turneringen, men de fyra raka segrarna i Sydafrika vände opinionen tillfälligt.

I natt tornade kritiken upp igen.

Inte minst i Argentinas största tidning, Clarin, där tonen är råare än i La Nacion. Journalisterna fördömer Maradonas insats mot Tyskland och läsarna tar det ett steg längre: de vill se förbundskaptenen gå.

Ungefär samtidigt som det publicerades satt en tyst, glädjelös Diego Maradona vid ett podium i Sydafrika och svarade på frågor om sin framtid. Och han gav allt annat än garantier för att han skulle fortsätta på sin post.

”Jag måste tänka”

– Jag kan lämna laget i morgon. Men jag skulle vilja att killarna fortsatte visa vilka de är och körde på med sin argentinska fotboll, sa han och fortsatte:

– Jag måste tänka igenom saken noggrant. Och prata med min familj och med spelarna. Det finns mycket att ta hänsyn till här.

Under presskonferensen var den gamle storspelaren dämpad, men ett stråk av humor sipprade ändå fram när han beskrev hur förlusten kändes. Trots att han som spelare föll mot Västtyskland i VM-finalen 1990 var det här värre, sa han:

– Det här är den tuffaste erfarenheten i mitt liv. Att förlora med så många bra spelare, så fina personer, såna riktiga proffs är som att bli slagen av Muhammad Ali. Jag har ingen energi kvar nu.