DRÖMMEN: HATMÖTE

Simon Bank och Erik Niva tippar semifinalerna – och tror på en klassisk final med omvända roller

FOTBOLL

URUGUAY-HOLLAND

När: 6 juli, 20.30 – TV4.

Var: Green Point Stadium, Kapstaden.

Uruguays väg till semifinal: Åttondel, Sydkorea 2–1, kvartsfinal, Ghana 4–2 (efter straffar).

Hollands väg till semifinal: Åttondel, Slovakien 2–1, kvartsfinal, Brasilien 2–1.

VAD ÄR GREJEN?:

BANK: Diego Forlán. Uruguay har hankat sig till en bragdartad semifinal tack vare en ryggrad som hängt på Diego Luganos defensiva ledarskap, Forláns totalspel och Luis Suárez målskytte. Lugano är skadad, Suárez är avstängd, och om Uruguay ska ha minsta lilla chans så vill det till att Diego Forlán kan stå för all ryggrad de behöver på egen hand.

NIVA: Hollands chans att övervinna sig själva och besegra sin egen historia. I drygt 35 års tid har de sett sig själva som moraliska världsmästare. Även om de nu inte vunnit turneringen har de ofta – nästan alltid – spelat den bästa fotbollen. Nu är de två små segrar ifrån en helt ny nationell fotbollsidentitet.

DET AVGÖR MÖTET:

BANK: Kampen mellan intelligenta fötter och hårda fötter. Ett uttunnat Uruguay kan rimligen inte mäta sig med Holland på något annat plan än det fysiska, i luften, på fasta situationer. Lyckas de få den här matchen att få den karaktären kan de överleva, annars tillhör den Sneijder och Robben och inga andra.

NIVA: Orkar Uruguay ladda om? Har de förmågan? Har de ens spelare? De saknar en av sina anfallsstjärnor, en av sina viktigaste mittfältare och eventuellt också sin stora försvarschef. Oddsen är bistra.

DET VISSTE DU INTE:

BANK: Före varje match får lagkaptenen/försvarschefen Diego Lugano ett speciellt telefonsamtal. Vem som ringer? Äh, det är bara Uruguays president som vill önska lycka till.

NIVA: Det uruguayanska laget har tagit med sig ett helt ton kött hemifrån för att garantera kvaliteten. Leverantör? Instituto Nacional de Carnas, det nationella köttinstitutet. Mellan varje match har de samlat kraft med en ordentlig barbecue.

TIPS:

BANK: 2–1 till Holland. Tabarez har byggt en trupp snarare än ett lag, och nu kan han få se exakt hur viktigt det varit. Men även i normala fall skulle de vara underdogs, och med halva ryggraden borta är det mer så än någonsin.

NIVA: 2–0 till Holland. De kan bara inte förlora den här matchen, medan ett skadeskjutet Uruguay kommer att komma hem som hjältar oavsett hur det går här.

TYSKLAND-SPANIEN

När: 7 juli, 20.30 – SVT1.

Var: Durban Stadium, Durban.

Tysklands väg till semifinal: Åttondel, England 4–1, kvartsfinal, Argentina 4–0.

Spaniens väg till semifinal: Åttondel, Portugal 1–0, kvartsfinal, Paraguay 1–0.

VAD ÄR GREJEN?

BANK: Jag kan inte läsa Del Bosque på något annat sätt än att han kommer att spela Fernando Torres igen, och då är ju Torres grejen. Det var han som sköt Spanien till EM-guld för två år sedan, mot Tyskland, nu kan en formsvag Tottes mycket väl vara den som blir syndabock.

NIVA: Reprisrevanschen från 2008, såklart. Då spelade de här lagen en EM-final som – ärligt talat – blev ganska ensidig. Spanien var helt enkelt för bra, höll bollen borta från ett Tyskland som knappt ens klarade av att skrapa fram till en forcering i jakten på kvittering. Sedan dess har det dock hänt en del. Tyskland har fortsatt utvecklas, medan spelet så här långt in i VM mest tyder på att Spanien gått bakåt.

DET AVGÖR MÖTET?

BANK: Tja, Tyskland vet vi exakt var vi har, de kommer att lurpassa och hugga när de får chansen. Ett dominant lag som dominerar utan att ha bollen särskilt mycket. Återstår gör Spanien: Httar de sina trianglar? Får de tillbaka en vettig forward som Villa kan löpa med och mot? I så fall har de en bra chans. Annars får de bara lite på att Villa frälser dem igen.

NIVA: Då det spanska passningsspelet flyter sämre än tidigare kommer Tyskland med all säkerhet att ha lättare att vinna boll än för två år sedan. Vad händer när de får tag på den? Klarar spanjorerna av att samla ihop ett försvarsspel som stundtals sett väldigt ihåligt ut? Lyckas Tyskland såra sina motståndare lika effektivt som de gjort i både åttondel och kvart så vinner de den här matchen.

DET VISSTE DU INTE:

BANK: För de flesta är klubbspel hemma och landslagsspel en utflykt. För Lukas Podolski verkar det vara precis tvärtom. När han gjorde 2–0 mot England innabar det att han gjort totalt 40 landslagsmål på 78 matcher – fascinerande, med tanke på att han gjort totalt 39 bundesligamål på 149 matcher.

NIVA: Vissa känner garanterat redan till det, men tunge tyske anfallaren Mario Gómez har alltså en gata döpt efter sig i den spanska byn Albunan. Hans farföräldrar kommer därifrån, och Mario Gómez hade alltså i teorin precis lika gärna kunnat representera Spanien i den här matchen. Hans fullständiga namn är Mario Gómez Gárcia.

TIPS:

BANK: Man kan väl ändra sig? Jag har tyckt om väldigt lite med Spanien i VM, älskat nästan allt med Tyskland. Till och med Mertesacker har sett ut som ett fotbollsgeni i slutspelet. 1–0 till Tyskland.

NIVA: Trots allt, 2–1 till Spanien. Jag tippade dem som VM-segrare före turneringen och får lov att hålla fast vid det.

DRÖMFINALEN:

BANK: Holland–Tyskland, naturligtvis. För 40 år sedan kunde holländska spelare tala om ett genuint känt tyskhat, för 20 år sedan var de bara livrädda för deras fotbollslag, för fem år sen hade respekten för första gången släppt – och nu? Tja, nu spelar Tyskland totalfotboll och Holland cyniskt.

NIVA: Utan någon som helst tvekan eller fundering – Holland–Tyskland. När tyskarna mötte England i åttondelen kunde de inte riktigt förstå varför folk hetsade upp sig så mycket. Det här var ju inte den stora matchen för dem, det här var ju inte deras huvudrivaler. Det har alltid varit Holland, något som sköt fart ordentligt i samband med skönheterna-mot-odjuren-finalen 1974, och sedan bara eskalerade förbi EM-finalen 1988 och spottloskorna 1990. En sådan final vore klassisk redan innan domaren blåst igång den.