Jabulanis kritiker får stöd – av Nasa

”VM-bollen ÄR oberäknelig”

FOTBOLL

Spelare och tränare har turats om att såga VM-bollen Jabulani.

Och nu får de stöd av amerikanska rymdmyndigheten Nasa: Bollen är oberäknelig, slår myndigheten fast.

Nasa, som är ansvarig myndighet för USA:s rymdprogram och som forskar kring luftfärder, har kommit fram till att bollen blir oförutsägbar när den når upp i 72 kilometer i timmen, skriver nyhetsbyrån Mercopress.

Experter på aerodynamik vid Nasa säger att bollens låga vikt, 440 gram, gör att luftfärden blir slumpartad. Hög höjd – de flesta av VM-arenorna i Sydafrika ligger mer än 1 000 meter över havet – har förstärkt bollens oförutsägbarhet, enligt myndigheten.

"Mer misstag än i andra VM"

Förre Liverpoolanfallaren Craig Johnston är numera expert på tillämpning av vetenskap på fotbollsutrustning, skriver Daily Mirror. Till tidningen säger han:

– Om en sponsor kom till ditt kontor före VM och sa "Vi ska ge er en ny, helt rund boll som spelarna inte kommer att gilla, det kommer att bli mer misstag gjorda än i något annat VM, det kommer att göras färre mål, färre frisparkar resulterar i mål, färre passningar går fram, spelarna får sämre kontroll och runt 70 procent av inläggen och skotten kommer att gå långt över ribban…", vad skulle du säga till denne?

FAKTA

Sågningarna av Jabulani

"Den här bollen är den sämsta jag någonsin har sett."

– Englands förbundskapten Fabio Capello

"Det är skrämmande och det är inte bara målvakterna som klagar. Det är sorgligt att en så viktig turnering som VM har ett så avgörande inslag av skrämmande kvalité som den här bollen"

– Spaniens målvakt Iker Casillas

"VM-bollen är usel, fullständigt usel. Den är som bollarna du köper i mataffären."

– Brasiliens målvakt Julio César

"Bollen är en katastrof, både för målvakter och anfallare. Den rör sig väldigt mycket och är väldigt svårkontrollerad. Du hoppar upp för att nicka ett inlägg när bollen helt plötsligt byter riktning så att du missar."

– Italiens anfallare Giampaolo Pazzini

"Den fungerar bra för oss som skjuter, men kanske inte så bra för målvakterna."

– Brasiliens Maicon efter sitt kanonmål mot Nordkorea.

ARTIKELN HANDLAR OM