Ombytta roller

Torres hjälte i mötet för två år sen – i kväll kan han bänkas

FOTBOLL

För två år sedan var han hela Spaniens hjälte. I dagens semifinal kan vi hitta Fernando Torres på bänken.

Mesut Özil och Fernando Torres.

I EM-finalen för två år sedan slet han sig förbi Philipp Lahm och avgjorde. I år har han slitit för att hitta formen.

Men Fernando Torres står fortfarande på noll fullträffar i Sydafrika. Efter en skadefylld säsong har han radat upp bleka insatser och blivit utbytt i alla matcher han har startat i VM. Inför semifinalen riskerar Liverpoolstjärnan att börja på bänken.

– Ingen spelare är garanterad en plats i startelvan. Man måste ge 100 procent i kampen om en plats. Om man inte får den så får man stötta laget från sidan, säger Torres till fifa.com.

Men han hoppas självklart på spel och han hoppas på att än en gång få avgöra mot Tyskland.

Vill skriva historia

– Om jag gör mål mot Tyskland och tar oss till final skulle det vara otroligt. Jag hoppas att historien kan upprepa sig, men framförallt hoppas jag att laget vinner.

Och han är medveten att om de gör det skriver de historia.

– Vi vill se till att man kommer att prata om det här spanska laget i två år, eller ännu längre.

FAKTA

SÅ VAR EM-FINALEN TYSKLAND-SPANIEN 2008:

Tyskland hade haft en tuff semifinal mot Turkiet som i den 86:e minuten kvitterade tyskarnas ledning, men ytterbaken Lahm avgjorde bara fyra minuter senare och tog sitt lag till final.

Spanien slog, i sin semi, ut turneringens sensation – Hiddink-tränade Ryssland.

Inför EM-finalen mellan Tyskland och Spanien handlade mycket om vem som skulle göra Spaniens mål. Laget tvingades ställa upp utan sin bästa målskytt, David Villa, som under turneringen stänkt in fyra mål.

Fernando Torres fick chansen ensam på topp. Han gjorde ingen besviken. En av turneringens bästa spelare, Xavi, slog en genomskärare i matchens 33:e minut som Philipp Lahm verkade ha kontroll på. Torres visade att så inte var fallet. Han tryckte sig förbi försvararen och lyfte in 1–0 bakom den utrusande Jens Lehmann.

Det målet visade sig vara vad som behövdes för att säkra Spaniens guld – trots att tyskarna hade sina chanser och under perioder pressade på.