”Jag jublade högt i soffan”

Henrik Larsson om vännens supermål för Holland

FOTBOLL

Giovanni van Bronckhorst, 35, petade fram bollen och tog sats från 35 meter.

Samtidigt satt en god vän 1 000 mil norrut och skrek i tv-soffan.

– Gio har ett bra skott så jag sade 'skjuuut', säger Henrik Larsson till TT.

Sen sköt kaptenen Holland mot VM-final – i sin näst sista fotbollsmatch.

De spelade ihop i Feyenoord i mitten av 1990-talet och blev goda vänner, lirade sedan samtidigt i Glasgow men för olika klubbar – Giovanni van Bronckhorst i Rangers och Henrik Larsson i Celtic – men återförenades senare i Barcelona.

Då vann de Champions league tillsammans, det största man kan vinna i ett europeiskt klubblag. Men det finns en pokal Henrik Larsson aldrig fick lyfta som aktiv.

– Det finns två priser man vill vinna som fotbollsspelare, och det ena är Champions league som vi vann med Barcelona. Det andra är VM och att Giovanni nu har chansen är fantastiskt, säger Larsson, som själv tagit steget från planen till Landskronas tränarbänk.

Jublade högt

Men han vill inte sälla sig till kören som utmålar Holland som ett mer defensivt balanserat lag än den totalfotboll som präglat landslagets spelsätt historiskt.

– Jag har följt Hollands matcher under hela VM och de har spelat bra fotboll. Jag tycker inte de spelar cyniskt eller mer defensivt än förr, de har ett bra lag som ligger rätt i positionerna och som är snabba och riktigt farliga i sina omställningar, säger han.

Men det krävdes ändå ett 35-meters skott från en 35-åring för att ta dem mot final.

– "Gio" (van Bronckhorst) har ett bra skott så jag sade 'skjuuut' när han tog ansats. Och det var ju rätt beslut, jag jublade högt i soffan. De förtjänade att gå till final.

Kan bli drömslut

Den finalen spelas på söndag och blir Giovanni van Bronckhorsts absolut sista fotbollsmatch som proffs.

Hollands landslagskapten sade i maj att han slutar med fotbollen efter VM.

– Att spela sin sista match och ha chansen att vinna VM-guld... Det går inte ens att skriva ett manus som mäter sig med det. Det är ju en dröm för alla att få sluta så, säger Henrik Larsson, som på måndag fortsätter sin nya tränarkarriär med superettanmatch mot Väsby borta för Landskrona.

Men först ska han följa sin vän i karriärens absolut sista fotbollsmatch – 2010 års VM-final.

Johan Linderstam/TT