Två år efter mordhoten dömer Webb VM-finalen

Avbildades som Adolf Hitler

FOTBOLL

Domaren Howard Webbs första mästerskap slutade i fiasko när Uefa skickade hem honom efter en stor miss i EM 2008.

Engelsmannen fick dessutom ta emot mordhot från uppretade polska fans och landets premiärminister sade att han ville döda engelsmannen.

Nu ska 38-åringen döma VM-finalen i Sydafrika.

Foto: FOTO: AFP
Howard Webb.

Fifa meddelade i dag att det blir Howard Webb och hans assisterande domare Darren Cann och Mike Mullarkey som får äran att döma VM-finalen mellan Spanien och Holland. Det innebär slutet på en drömsäsong för 38-åringen som även hade hand om årets Champions League-final.

”Jag vill döda domaren”

Helt andra tongångar var det för två år sedan. Då skickades Webb hem från sitt första stora mästerskap efter att ha missat en offside när Polsen tog ledningen mot Österrike i gruppspelet. Webb mordhotades också efter mästerskapet men det var då uppretade polska fans som var efter engelsmannen.

38-åringen hade dömt, helt korrekt, dömt straff för Österrike på stopptid i samma match. Den förvaltade laget vilket till och med fick den dåvarande polska premiärministern Donald Tusk att säga att han ville ”döda domaren".

Avbildas som Hitler

Uttalandet namngav senare en dokumentär om fotbollsdomare som bland annat visar bilder där Howard Webb avbildas som Adolf Hitler efter EM.

Bronsmatchen tilldelades mexikanske Benito Archundia.

FAKTA

Webbs tre matcher i VM:

Gruppspelsmatchen då Schweiz skrällslog Spanien

Slovakiens dramatiska 3-2-seger mot Italien.

Åttondelsfinalen mellan Brasilien och Chile som brassarna vann med 3-0.