"Med dom på mitten har vi 200 passningar att trötta ut dom med"

FOTBOLL

VM-slutet är två matcher bort, men VM-summeringarna rullar igång redan nu.

VM:s bästa elva?

Sportbladet tar inte ut en, utan två.

Vi skickade helt enkelt ut Simon Bank och Erik Niva i varsitt hörn av skolgården och lät dem välja varsin.

Val 1 (Niva): Villa, Spanien

Jag kan göra det självklara valet och börja med att peka på den bästa spelmotorn – Xavi – men här gäller det att ­tänka längre och större. Det här är ett VM där två anfallare varit både huvud och skuldror ­bättre än några andra forwards. Jag behöver en av dem. Jag kan inte ta risken att ­Simon plockar åt sig båda turneringens särklassiga målgörare i sitt första val.

Val 2&3 (Bank): Xavi och Iniesta, Spanien

Den enkla lösningen, alltså? ­Bygga anfallsspelet framifrån? Ingen som såg Spanien spela semifinal såg något ­annat än hur världens främsta spelmotorer sköljde bort alla tvivel på deras tiqui-taca-form. Med dem på mitten har vi tvåhundra passningar att trötta ut motståndare med.

Det får duga.

Val 4 (Niva): Forlán, Uruguay

Okej, då vet vi. Då har vi redan matchbilden klar för oss. Simon har för avsikt att försöka passa motståndet till döds – jag har för avsikt att göra mål. ­Xaviniesta formar hans lag och garanterar honom 60 procent av bollinnehavet, visst, men jag häpnar verkligen över att han ger mig VM:s två enda målgarantier gratis.

Val 5 (Bank): Sneijder, Holland

Gör du målen, så vinner jag turneringen i stället. När Spanien fick in Pedrito hittade de hem till Barcelonas trianglande, och sätter jag in Sneijder som spets så kommer dina grabbar kunna springa bäst de vill. Vad ska ni göra utan bollen?

Val 6 (Niva): Schweinstiger, Tyskland

Fler bollskickliga knattar?! Jaja, det är en linje – men inte särskilt rak. Jag börjar istället med att bygga mitt mittfält runt en spelare som behärskar mer än en matchbild, mer än ett speltempo, mer än ett passningssätt. Bastian Schweinsteiger är en 3-i-1-spelare, ett helt innermittfält på egen hand.

Val 7 (Bank): van Bommel, Holland

Då är det officiellt: Du resignerar inför mitt övermaktsmittfält. Du tycker att Basti stod upp mot mina knattar i semifinalen? Jaja. För att ta över den andra fotbollsdimensionen också så skickar jag in en elakt briljant bollvinnare/fördelare också. Hur är det man säger? Schack.

Val 8 (Niva): Mascherano, Argentinga

Maradonas Argentina spelade 4-1-5, och Mascherano höll uppe fyra av fem matcher på egen hand. Dagens fotboll präglas av en övertro på att hyperpacka det centrala mittfältet. Fler än två spelkloka och passningsskickliga killar behövs inte defensivt, ifall man bara koncentrerar sig på väsentligheterna och stänger till den där röda zonen framför de egna mittbackarna.

Val 9 (Bank): Coentrão, Portugal

Coentrão är en Bosingwa, som ser kanon ut mot begränsat motstånd men opålitlig när det blåser kallt. Men eftersom vi kommer att dominera matchbilden i 90 plus tillägg, och eftersom det varit rätt ont om bra vänsterbackar så får han jobbet.

Val 10 (Niva): Maicon, Brasilien

Jag höjer insatsen och synar. Coentrão och Maicon möts någonstans vid mittlinjen. Vem är favorit att få tag på bollen? Vem fortsätter framåt och pressar den andra tillbaka? Vems erfarenhetsbrist avslöjas?

Val 11 (Bank): Lugano, Uruguay?

Maicon kommer att ha nog med att hålla ihop benen framför Andrésito. Skulle överraska mig om han är över mittlinjen. På den här sidan linjen tänker jag packa både fysik och intelligens. Lugano gjorde ett kanon-VM när han var hel, och det känns fint att få in lite offensiva hot på fasta.

Val 12 (Niva): Robben, Holland

Gissa vad? Nu kommer den här spelvändningen som faktiskt leder någonstans. Robben får bollen, utmanar Contreão. Utanför sig har han en överlappande Maicon som alternativ, innanför honom gör Villa och Forlán korslöpningar. Hahaha.

Val 13 (Bank): Casillas, Spanien

Robben? Som skär inåt nio gånger av tio? Det där löser vi på taktikgenomgången. Och om vi nu ska ha en målvakt som är bäst i världen på att vila sig igenom matcher för att vara koncentrationstoppad när det väl behövs så finns det bara en. Målvakts­tigern från Móstoles vann EM, vinner VM, och tar hem den här matchen också.

Val 14 (Niva): Juan, Brasilien

Anfallskampen känns redan avgjord, mittfältet är jag trygg i att jag spelar kryss på – så det är väl lika bra att ta initiativet i eget straffområde också. Bortanför Melo-missar har Brasilien haft turneringens bästa mittlås. Jag orkar inte med Lúcio, hans teatraliska filmande, hans evangelistiska melodraman och hans obefogade framstötar i planen. Ge mig lugn och trygghet. Ge mig Juan.

Val 15 (Bank): Lúcio, Brasilien

Varsin brasseback – du går på kraften, jag går på den svalsnygga intelligensen. Det är inte utan att man ser logik i det.

Val 16 (Niva): Özil, Tyskland

Lúcio? Svalsnygg? Äh, jag släpper den... Vi har farten på ena kanten, vi har effektiviteten centralt och nu har vi även den fräscht ungdomliga fantasin som kliver in i planen från vänster. Mesut Özil är den där sortens spelare som kommer på nya lösningar på gamla problem.

Val 17 (Bank): Gyan, Ghana

Du vill dra fram Cruijff-argument mot en elva med Xavi, Iniesta och Sneijder? Verkligen? Men okej då: Ödmjukhet är en dygd i fotboll. Jag har betonat mittfältskontrollen och behöver följaktligen en krigare längst fram, någon som dyngjobbar, som plockar ner bollar – men som samtidigt gör ett mål eller två. Jag ger dig Gyan, och får därmed en hemmafördel som väcker 70 000 vuvuzelas på läktarna.

Val 18 (Niva): Pique, Spanien

Nämen, nämen... Sent om sider har Simon Bank kommit på tanken att det kanske finns en poäng med att faktiskt göra mål – och skickar fram spelaren som får de där 70 000 vuvuzelorna att bli en börda han inte klarar av att bära. Gyan mot Piqué och Juan? Bakfickan. Bröstfickan. Vilken ficka ni vill.

Val 19 (Bank): Müller, Tyskland

Jo, jag är ju ­redan övertygad om att jag vinner den här matchen på planen – så det är väl bara att se till att vinna den intellektuellt också. Müllers fotbollshjärna seriekopplas till Xaviniesta och Sneijder, och därmed får vi de där tajmade djupledsrycken som blir dödsstöten för en nonchalant Piquenbauer.

Val 20 (Niva): Fucile, Uruguay

Se där. En spelare som faktiskt hotar att göra mål, så då är det väl lika bra att neutralisera det. Fucile är en av turneringens mest underskattade spelare, en sån där traditionell ytterback som rätt och slätt ser till att vinna sina personliga dueller. Team Bank står kvar med sin ribbträffande ghanan ensam i straffområdet.

Val 21 (Bank): Ramos, Spanien

Japp, och där står han och dansar seger-waka medan Sneijder och Müller prickar in varsitt. På högerbacken hade jag helst velat ha in Dirk Kuijt, men när det nu inte låter sig göras så tar jag in en tredje ytter vid namn Sergio Ramos. Nån ska vi ju ha som kan dra igång segerskivan på bussen hem.

Val 22 (Niva): Eduardo, Portugal

Okej då, ska jag nu ändå ställa en målvakt mellan stolparna kan jag ju lika gärna ta turneringens bästa. De här VM-elvorna baserar vi inte på rykten, på klubbadresser – utan på faktisk prestation. ­Eduardo har tre nollor och en bragdmatch mot Spanien. David Villa var den enda spelaren som fick bollen förbi honom.

Och han spelar ju i mitt lag.