Nigeria misstänks ha riggat matcherna

Uefa-representant: ”Nigeria är inblandade i någon sorts manipulation”

FOTBOLL

Lars Lagerbäcks spelare slog själva larm inför VM-premiären.

Nu sprids uppgifter om

att nigerianernas flopp var riggad.

– Några spelare från Nigeria är inblandade i någon sorts manipulation, ska en Uefa-representant ha sagt.

VM-fiaskot kan ha en mörkare förklaring.

Nigeria tog sig till mästerskapet med höga förväntningar hemifrån, men åkte därifrån med en sistaplats i grupp B. Hemma väntade en ursinnig president som ville stänga av laget från landskamper i två år.

Nu fortsätter problemen för Lars Lagerbäcks mannar.

Slog larm tidigt

Brittiska BBC Newsnight publicerar uppgifterna att Fifa fick upp ögonen för nigerianerna under VM-kvalet. Då ska flera spelare i  laget aktivt sett till att rigga matcherna de spelade i, medan andra protesterade genom att rapportera misstankarna till Fifa.

Tolfte juni klev Lagerbäck in på Ellis Park Stadium i Johannesburg för VM-premiären mot Argentina. Det förbundskaptenen knappast visste då var att en medlem ur Uefas disciplingrupp samma morgon ska ha slagit larm om att flera grönvita fruktades lägga sig frivilligt.

Sänkta av Kaitas utvisning

Den tyske journalisten Christian Bergmann säger sig ha blivit uppringd samma dag av en person från Uefa som konfirmerat allt.

Matchen slutade 0–1 och följdes av 1–2 mot Grekland, efter en tidig utvisning på Sani Kaita.

Fifa förnekar inte att de har varnats om nigerianska läggmatcher, men tillägger till BBC att de inte har någon indikation på att det har förekommit under VM.

”Besvikelse”

Misstankarna kommer ändå i en oläglig tid för det nigerianska förbundet. Trots att presidenten drog tillbaka landskampsförbudet efter Fifas påtryckningar har flera styrelsemedlemmar hoppat av och ersatts. Landets idrottsminister Ibrahim Isa Bio talade högtidligt om vikten av att nu vara öppna mot omvärlden.

– När vi åkte till VM trodde vi oss ha ett lag som minst kunde nå kvartsfinal. Men allt vi fick var besvikelse, sa han till förbundets hemsida och fortsatte tala om hur Fifa ska bemötas med största öppenhet för att allt ska nystas ut:

– Det finns ingen anledning att vara misstänksam mot någon annan. Vi ska alla problemfritt kunna jobba med varandra.