Kravet: Skänk guldbonusen

Politiker tycker att pengarna ska gå till välgörenhet

1 av 2 | Foto: Foto: AFP
De spanska spelarna får 600 000 euro om de tar guld. Då rasar delar av det spanska folket.
FOTBOLL

Spanien tippas som favorit i VM-finalen, men det är inte alla som blir glada vid seger.

Den feta guldbonusen på sex miljoner kronor till varje spelare har retat upp Spaniens politiker – som nu kräver att pengarna skänks till välgörenhet.

– Det här är en debatt som alltid uppkommer, säger målvakten Iker Casillas.

Spanien har aldrig vunnit VM-guld eller spelat en VM-final. Nu hoppas det spanska förbundet att trenden ska brytas och har tidigare utlovat en superbonus vid guld.

De spanska spelarna kan håva in monstersumman 600 000 euro, runt sex miljoner svenska kronor vardera, vid finalseger – en bonus som mer än fördubblats sedan EM-guldet 2008.

Till välgörenhet

Men rekordsumman får delar av det spanska folket att rasa.

Bland annat kräver flera politiska partier att bonusen ska skänkas till välgörande ändamål med tanke på landets ekonomiska kris och det faktum att samtliga i spelartruppen redan är mångmiljonärer.

Vänsterpolitikern Caya Lara, företrädare för ”Izquierda Unida”, är en av kritikerna.

– Eftersom ni redan är ytterst privilegierade och tjänar betydligt mycket mer än majoriteten av spanjorerna tycker vi att ni bör föregå med gott exempel, oavsett om ni vinner VM eller inte, skriver Caya Lara i ett öppet brev.

– Då skulle vi kunna njuta dubbelt så mycket med tanke på den allvarliga kris vi befinner oss i.

Casillas är lugn

Spaniens målvakt Iker Casillas tar dock uppståndelsen med ro.

– Det här är en debatt som alltid uppkommer, ännu mer nu när vi har en ekonomisk kris. Men jag tycker inte att man ska blanda ihop den ena saken med den andra, sa han till La Razón före VM.

– Varje spelare har möjlighet att skänka pengarna till välgörande ändamål, men hur mycket eller till vilken organisation är upp till var och en.

Holländarna har varit mer förtegna om sin guldbonus. Men enligt i inhemska medier rör det sig om 300 000 euro per spelare.