Kan vinna skytteligan - tack vare assister

Villa och Sneijder har chansen i kväll

FOTBOLL

Gary Lineker, Ronaldo, Paolo Rossi.

Det finns en del grymma lirare som tagit hem guldskon som VM:s bäste målgörare.

I kväll får vi veta om det blir Tysklands Thomas Müller, som leder tack vare fler framspelningar, eller någon av finalduon Wesley Sneijder och David Villa.

Thomas Müller (t v) leder skytteligan.

Om ingen av Villa eller Sneijder gör mål i kväll gör 20-årige Müller som sin efternamne Gerd gjorde 1970 – kniper titeln som VM:s bäste målskytt.

Thomas Müller har gjort fem mål, precis som Sneijder, Villa och Diego Forlán, men har fördel av att ha spelat fram till tre tyska mål vilket gör att han sitter i förarsätet när finalen inleds.

Kan bli minutuppgörelse

Det troliga är ändå att någon av Sneijder och Villa gör mål. De båda har spelat avgörande roller med sina mål i en rad matcher i Sydafrika.

Skulle de inte lyckas göra mål, men spela fram till två, då hamnar alla tre spelarna på samma resultat (5 mål och tre assister) och vinnaren blir då den som spelat minst antal minuter i turneringen.

Sedan Fifa instiftade priset, som inte ska blandas ihop med den guldsko som tilldelas Europas bäste målskytt i ligaspelet under en säsong, har endast en spelare lyckats göra mer än 6 mål: Ronaldo (8 mål 2002).

FAKTA

Alla vinnarna av guldskon

1982: Paolo Rossi, Italien 6 mål

1986: Gary Lineker, England 6 mål

1990: Salvatore Schillaci, Italien 6 mål

1994: Oleg Salenko, Ryssland och Hristo Stoichkov, Bulgarien 6 mål

1998: Davor Suker, Kroatien 6 mål

2002: Ronaldo, Brasilien 8 mål

2006: Miroslav Klose, Tyskland 5 mål

2010: ?

ARTIKELN HANDLAR OM