”Vi kan inte förlora”

van Bronckhorst jagar VM-guld i sin sista match

FOTBOLL

I dag lägger en landslagshjälte fotbollsskorna på hyllan.

Men först hoppas Hollands Giovanni van Bronckhorst, 35, att han får förverkliga pojkdrömmen och lyfta VM-bucklan i karriärens sista match.

– Jag kan inte ens drömma om ett bättre farväl, säger han.

Foto: Foto: AP
Slutar på topp Giovanni van Bronckhorst gör i dag sin sista match. Han kan avsluta karriären som världsmästare.

I kväll gör Feyenoordbacken Giovanni van Bronckhorst sin sista match i den holländska landslagströjan.

Efter finalen kastar han in handduken och byter spelarkarriären mot tränaruppdrag i det holländska U21-landslaget.

Nu hoppas nationalikonen att pojkdrömmen om ett VM-guld ska förverkligas och sätta punkt för karriären.

”Vore speciellt”

– Vi har varit nära så många gånger att det vore fint att få avsluta med ett leende en dag. Och att bli världsmästare i sin sista match i karriären, det vore ju något väldigt speciellt, säger van Bronckhorst till TT.

Och backen vet vad han talar om. 1998 förlorade Holland på straffar mot Brasilien i semifinalen och även i EM 2000 fick de packa väskorna och resa hem efter en semifinalsorti.

”Vår turnering”

– Det är vår turnering. Jag får känslan ibland att vi bara inte kan förlora. Vi har inte spelat bra hela tiden, men vi har gjort mål när vi behövt. Det känns inte som för två år sedan då vi gjorde några fantastiska matcher och sedan åkte ut mot Ryssland. Den här gången vore det fantastiskt om vi kunde spela bra i finalen i stället, säger Giovanni van Bronckhorst till TT.

”Galet”

Men det är inte bara det holländska landslaget som drömmer om en fulländad VM-succé. Kravet från de inhemska fansen är skyhögt och nationen skriker efter ett historiskt VM-guld – något van Bronckhorst märkte av när han pangande in 1–0 mot Uruguay i semifinalen.

– Det var helt galet. Det kändes verkligen fantastiskt att kunna få göra så många människor så glada. Och jag vågar inte ens tänka på hur det kommer bli om vi vinner finalen.