Duellerna som avgör finalen

FOTBOLL

Får van Bommel grepp om Xavi?

Ska vi säga odjuret mot skönheten? Xavi är dirigent och basist i det spanska klappklapp-maskineriet, hans gamle lagkompis van Bommel är trummis i Hollands tvåvägsspel. Senast de möttes i tävlingsmatcher, i Champions League-kvarten i fjol, var Xavi fullkomligt självlysande när Barcelona trummade in fyra mål på en halvlek. van Bommel har inte de snabba fötterna, han springer i snitt fem meter när Xavi springer sex – men han måste se till att Hollands defensiva mittförsvarsfyra blir precis lika kompakt och svårgenomtränglig som den som Tyskland ställde upp mot Spanien i semi. Annars kan Holland lämna walk over.

Kan Capdevila stoppa Robben?

I ett lag som byggts på superstjärnor från Barcelona och Madrid går en enkel knegare från Villarreal till jobbet och gör sitt. Capdevila är funktionell, tydlig, och hälften så expressiv som Ramos på andra kanten. I finalen ställs han mot Hollands snabbaste fötter, med jobbet att sänka farten. I semifinalen hade Robben Boulahrouz bakom sig och hämmades av att han aldrig fick några uppspel därifrån – nu är van der Wiel tillbaka, så Capdevila kommer att få jobba. Holland kommer att vilja få ut bollen till Robben så snabbt som möjligt, för Spanien handlar det mest om att tillräckligt snabbt ge Capdevila understöd de gånger de lyckas.

Hänger Hollands mittlås med Villa?

Spanien gick in i en åttondelsfinal mot ett Portugal som hade hållit nollan i 20 av sina 25 senaste matcher. De hade Carvalho och Alves i storform, extraskyddade av en patrullerande Pepe. De hängde på repen länge, men klarade trots allt en timme innan Villa fick in bollen. Spanien gjorde ett och vann matchen, men borde väl gjort tre eller fyra. Så gick det alltså för världens kanske bästa mittförsvar. Ska det gå bättre för Holland måste Heitinga och Mathijsen upp på en nivå de aldrig tidigare spelat på.

Hittar Sneijder den röda zonen?

Det var Ottmar Hitzfeld som införde snacket om den ”röda zonen” i turneringen, efter att Schweiz trängt undan Spanien från ytan mellan den egna backlinjen och det egna mittfältet. Den här gången finns det fog även för spanjorerna att fundera på den där zonen, eftersom det är därifrån övereffektiva smurfdirigenten Wesley Sneijder kan skada dem. Genom hela turneringen har Del Bosque hållit fast vid den så kallade dubbelpivoten – de två defensiva mittfältarna – trots att de flesta spanjorer tyckt att det varit överdrivit försiktigt. Men får nu Busquets och Alonso tag på Sneijder har Del Bosque haft rätt, då har vägen hit varit en befogad övning.

FAKTA

Här är kvällens förutsättningar

VM-finalen blir historisk, då en förstagångsmästare ska koras. Spanien gör sin första final någonsin, Holland vill ta revansch för två finalförluster (1974 och 1978).

Håll koll på i kväll

Spanien har David Villa. Holland har Wesley Sneijder. I dag kan en av målspottarna med stor sannolikhet titulera sig VM-kung. På förhand är det dessa två stjärnor som är de tyngsta pjäserna i offensiven.

ARENAN

Översikt

Soccer City byggdes 1987. Inför VM 2009 renoverades det mäktiga arenakomplexet för nästan tre miljarder kronor. Soccer Citys design liknar en kalebass – ett krukliknande föremål som förknippas med den afrikanska kontinenten.

Fasad

Resultaten i alla matcherna graveras in på arenas fasad.

Soccer City i siffror

3 läktaravsatser, 230 privatloger, 184 sviter, 19 000 parkeringsplatser, 90 000 kubikmeter i cement, 17 000 ton bärande stål, publikkapaciteten under VM är 84 490.

Design

Nio linjer är dragna mellan fasaden och läktaren. Linjerna pekar i riktning mot de övriga VM-arenorna i Sydafrika.

Längsta avståndet från läktaren till fotbollsplanen är 105 meter.

Vip-mottagning, nedre parkeringsdäck samt utrymme för polis och läkare. Spelargången som VM-stjärnorna går igenom liknar en gruvgång i en afrikansk guldgruva.

Pressläktare, Fifa-representanter och administration. Här hittar du VM-höjdarna och journalisterna.

Vip-loger och företagsloger för storfräsarna.

Omklädningsrum, mediautrymmen, hörsal och Vip-parkering är belägna i en källarvåning under läktarna.

Övre plan har kiosker.

Huvudläktaren har handikapputrymmen, en souvenirbutik samt kiosker.

Sammanställning: Simon Bank och Erik Niva

ARTIKELN HANDLAR OM