Holland rasande: ”Domaren dömde mest emot oss”

FOTBOLL

Skandalscener utbröt efter VM-finalen.

Holland rasade mot domaren efter – en i deras ögon – solklar frisparksituation och flera spelare fick tillslut föras av planen.

– Vi är arga för att vi var så nära. Domaren dömde lite mer motoss än mot dem, och det var det som kostade oss segern, säger Dirk Kuyt.

Foto: Foto: AP
Wesley Sneijder var både arg och otröstlig efter förlusten.

Med fyra minuter kvar av VM-finalen skrev nyblivna nationalhjälten Andres Iniesta in sig i historieböckerna.

Men avgörandet blev, om möjligt, ännu mer bittert för Holland. Efter Iniestas distinkta fullträff protesterade holländarna, särskilt John Heitinga, vilt mot domaren Howard Webb.

Omdiskuterat mål

Anledningen?

Det omdiskuterade förarbetet till 1–0-målet. Eljero Elia stoppades bryskt i straffområdet – ett tilltag som i många ögon var en solklar frispark.

Men det var inte allt. Även en missad hörna i sekvensen innan fick VM-tvåan att rasa. I samma veva skämde flera holländska stjärnor ut sig när de i slutet av matchen fick föras bort från domare Webb.

”Alla såg situationen”

– Vi är arga för att vi var så nära. Domaren dömde lite mer mot oss än mot dem, och det var det som kostade oss segern, säger Dirk Kuyt.

– Situationen vid målet orsakade ilska hos oss. Alla såg situationen utom domaren. Vi skulle kanske tagit hem finalen på straffar. Men trots det så vann det bästa laget, säger tränaren Bert van Marwijk till SVT efter matchen.

VM-finalförlusten var Hollands tredje och efter matchen brast flera spelare ut i tårar. Målkanonen Wesley Sneijder var otröstlig och låg länge kvar på planen tillsammans med Mark van Bommel.