"Vuvuzelor förbjuds till VM i Brasilien"

FOTBOLL

Vuvuzelor kommer att förbjudas under fotbolls-VM i Brasilien 2014. Det skriver brittiska Daily Express, dock utan att hänvisa till några källor.

De högljudda hornen som kan komma upp i ljudvolymer runt 127 decibel har skapat stor kontrovers under årets VM i Sydafrika. FIFA har gång på gång pressats av frågor om ett förbud mot vuvuzelorna, men menar att de är en del av den sydafrikanska fotbollskulturen.

På nätet har bloggar och omröstningar startats för att verka för ett förbud mot tutan. Youtube har dock omfamnat (o)ljudet och infört en knapp som lägger på vuvuzelalätet på valfritt videoklipp.

100 000 tutor i England

Trots att det återstår fyra år till nästa VM, i Brasilien, vill många redan nu se ett förbud till den turneringen. Inget officiellt besked har dock kommit från FIFA eller arrangörerna i Brasilien, men Daily Express skriver alltså att tutan kommer att förbjudas.

Tidningen fruktar att vuvuzelan kommer dyka upp på engelska fotbollsarenor när Premier Leauge drar igång nästa månad. Närmare 100 000 engelska fotbollsfans beräknas numera inneha det omstridda hornet.

FAKTA

Några av VM:s vuvuzelanyheter

I Förenade Arabemiraten har ett religiöst påbud, fatwa, utfärdats som endast tilltåter ljudnivåer upp till 100 decibel från vuvuzelor, jämfört med de 127 som hornen kan komma upp i. Detta efter att tusentals horn hade importerats till landet och förväntades dyka upp på fotbollsmatcher. Påbudet har utfärdats för att värna om människors hörsel.

En 14-årig pojke hittades död i Durban i Sydafrika efter att ha firat Sydafrikas seger över Frankrike med vuvuzela-blåsning. Enligt hans pappa var det en granne som mördade pojken och anledningen ska ha varit oljudet från tutan.

En rysk affärsmän specialbeställde en vuvuzela i vitt guld och diamanter som en present till en affärskontakt. En juvelerare i Österrike utförde arbetet och totalkostnaden hamnade på drygt 230 000 kronor .