Tiotusentals hyllade Uruguays landslag

"Har gett oss en lektion i mod"

1 av 8 | Foto: AP
Vägen kantades av supportrar Landslagets buss omgärdades av fans på vägen i huvudstaden Montevideo.
FOTBOLL

Här hyllas VM:s bäste spelare, guldbollsvinnaren Diego Forlán, och resten av de uruguayanska landslaget vid hemkomsten från Sydafrika.

Trots att det inte blev någon medalj är folkets kärlek stor till laget som överraskade experterna.

Det var kallt och otrevligt. Ändå stod tiotusentals uruguayanska fotbollssupportrar i timtal på Montevideos gator i väntan på att VM-laget, med Diego Forlán i spetsen, skulle återvända hem från Sydafrika.

– Vi är rörda, men framför allt tacksamma, väldigt tacksamma. Killarna förtjänar ett erkännande, men det här har varit över alla förväntningar, sade förbundskaptenen Óscar Tabárez till den flaggviftande massan.

"En lektion i mod"

Landets president José Mujica sa att laget hade fört nationen samman, att Uruguay aldrig har varit så socialt och politiskt enat som nu.

– Ni har gett oss en lektion i mod och gett oss hoppet att drömma, säger han enligt nyhetsbyrån AP.

Stryk mot Tyskland

En av supportarna som trotsade kylan var Patricia Rodriguez, 24, som svept sig i en uruguayansk flagga.

– Jag kan inte känna mina fötter på grund av kylan, men det enda som räknas i dag är att visa spelarna att vi är är stolta över dem och att säga tack, säger hon.

Den lilla sydamerikanska nationen, som tog sig till semifinal för första gången på 40 år, slutade fyra i fotbollsturneringen, efter förlust mot Tyskland med 2–3 i bronsmatchen.

TT-Reuters-Sportbladet