Nordkoreas fotbollslag i krismöte i Pyongyang

Skälldes ut – och spelarna fick skälla ut coachen

Foto: AFP (BILDEN ÄR ETT MONTAGE)
Nordkoreas diktator Kim Jong-il sägs vara mycket missnöjd med lagets misslyckade VM.
FOTBOLL

Nu är Kim Jong-il(sk).

Det nordkoreanska fotbollslaget har fått skäll bakom stängda dörrar för sin insats i VM.

Bara två av lagmedlemmerna klarade sig ur det sex timmar långa mötet:

De japanska spelarna Jong Tae Se och An Yong Hak.

400 deltog i mötet

Men resten av det nordkoreanska laget, inklusive tränaren Kim Jong Hun, fick vackert pallra sig i väg till People's Palace of Culture i Pyongyang, den andra juli, uppger Radio Free Asia.

Bakom stängda dörrar fick laget en rungande utskällning av sportminister Pak Myong Chol och sammanlagt 400 regeringstjänstemän, idrottare och andra engagerade för sina insatser i VM i Sydafrika.

I slutet av mötet tvingades laget bland annat att själva ställa sig upp och skälla på sin tränare, uppger radiostationen.

Förlorade tre matcher

Kim Jong-il själv uppges ha varit mycket upprörd över lagets insats i VM. När Nordkorea deltog i Sydafrika var det andra gången landet deltog i VM efter en bortavaro på 44 år. Nordkorea förlorade med 2–1 mot Brasilien, sedan blev det en 7-0-seger för Portugal och slutligen vann Elfenbenskusten med 3-0.

”Lärt oss massor”

Radiostationen hade fått sina uppgifter om krismötet av två anonyma nordkoreanska källor, samt även fått dem bekräftade av en kinesisk affärsman med namnet Yu. Nordkoreanska regeringen har inte kommenterat krismötet. Däremot hävdar de att laget i stället fick ett varmt välkomnande när de återvände från Sydafrika.

– Vi har lärt oss massor av vår medverkan. Vi har samlat in ny erfarenhet och vi har hittat svar på hur vi ska förbättra vår fotboll, sa gamle fotbollslegendaren Pak Du Ik till nyhetsbyrån APTN.

Du Ik var med i laget 1966 som kom ända till kvartsfinal i England.