Bank: Om Maradona får det här tåget att börja rulla så kan det köra över allt

FOTBOLL

JOHANNESBURG. Hela världen vet att Argentina har en förbundskapten som står förbannat trångt till.

Hela världen vet att VM just ska börja.

Och hela världen borde veta vem som varit bäst i VM:s historia på att dribbla sig ur trånga lägen.

Så här ska man vakna.

Sol över Joburg, en snabb titt ut genom fönstret ner i trädgården, ner till en frukost med utsikt mot några av världens bästa fotbollsspelare.

Nemanja Vidic släpar runt i träningsoverall, Miloš Krasic hänger med en kedjerökande ledare, Dejan Stankovic slår sig ner med ett tv-team.

Serberna har sitt att tänka på, sydafrikanerna har sitt. I går gav sig halva truppen ut på en vuvuzela-kompad bussparad genom Sandton. De mötte ett par hundratusen, tutande stolta sydafrikaner på ett sjuhelsikes partyhumör. Förbundskapten Parreira förstod inte varför de skulle ut med den där bussen förrän han själv stod i den och tog emot ett lands glädje.

Det är en fest på gång här, så varför skulle de vänta?

Sydafrika vet ju inte säkert hur länge de kommer att kunna fira, och de är ju inte ensamma om att gå in i VM med en viss osäkerhet. Hur mycket de än tutar så har de, till exempel, svårt att överrösta gnisslet och gnället kring Diego Maradonas Argentina.

Som ett juniorlag på läger

Det är ju ingen som vet var de har honom.

Han går runt i sitt stora skägg ute på sin

träningsplan i Pretoria, och det är en plan där märkliga saker utspelar sig. Gabriel Heinze tunnlade Leo Messi i förrgår. Diego själv rökte Havana-cigarrer och ställde sig bredvid förlorande lag, med röven före, och lät vinnarna skjuta bollar med full kraft. Det är som att se ett juniorlag på läger. Ett rätt bra juniorlag.

När Roland Andersson säger att Maradona inte fått det att fungera i kvalspelet, trots alla fenomenala spelare, är det förstås helt sant. Det vet Argentina också (precis som alla i Nigeria vet att Andersson och Lagerbäck tränade ett annat lag när Nigeria kvalade). 

Men när Argentina svettas så är det inte så mycket för att de är oroliga över hur kvalet såg ut. De är bara, fortfarande efter alla dessa år, osäkra på vem Diego Maradona är egentligen. 

Inter-backen Nicolás Burdisso sa det fint häromdagen:

– Diegos legend kommer alltid att vara med oss. Men efter hans första lagsnack i Glasgow slutade vi behöva en idol och började behöva en tränare.

Och nu... är verkligen Diego Maradona en tränare? När han pratar så pratar han nästan uteslutande om attityd och lagdynamik, om stolthet och svettiga tröjor. Men det där räcker ju inte om han inte samtidigt ger attityden och stoltheten en form, en struktur.

Delar upp laget i två delar

När Maradona presenterade sin första VM-trupp släppte han också sin startelva till matchen mot Nigeria. Nu vet ingen längre. Förmodligen testar han ett helt nytt system, med trebackslinje, Jonás Gutiérrez som tvåvägsspelare med ansvar för högerkanten och Mascherano som sopkvast bakom en ultraoffensiv anfallsuppställning. 

Världsfotbollen bygger på kontringar och samlade lag. Maradona testar att dela sitt lag i två, ett halvt som sköter defensiven och ett halvt som anfaller.

Han dribblar, testar, leker. Han var ingen vanlig spelare och han är ingen vanlig tränare, och han går inte in i VM med säkerhetsbälte på. Om han nu spelar med Jonas Gutiérrez som ”halv

högerback” är det en syndigt offensiv chansning, men om den fungerar – det kan den göra i gruppspelet, men knappast mot lag som är både cyniska och bra – så  finns det inga gränser för hur långt Argentina kan gå. Om det här tåget börjar rulla så kan det köra över allt. Jag kan inte se dem åka ur i gruppspelet, och de har en bekväm väg i slutspelet.

Diego Maradona har alltid älskat att stå ensam mot världen, de gånger han inte haft några fiender har han alltid letat upp en riktigt bra väderkvarn. Misslyckas han med det här laget kommer han att bli stämplad som en tränarpajas för resten av sitt liv.

Han vet om det. Jag satt och såg honom göra sin första riktiga träningsmatch, i Marseille, och han fick en fråga om det där då, om risken han tog med det här jobbet. 

– Det är klart, flinade han. Jag blottar mitt bröst för kulorna!

I morgon börjar VM, på lördag möter Argentina Nigeria. De lösa kulorna är slut sedan länge.