Nu har den blåa färgen flagnat

Simon Bank om Marcello Lippis kritiserade förhållande med sin gamla klubb

FOTBOLL

DURBAN. Förra gången färgade de hela världen azurblå – men så gick fyra år, och färgen flagnade.

Italien fick inget nytt lag.

De fick en svartvit bön om gamla värden.

Foto: AP
Gillar Juve Italiens förbundskapten Marcello Lippi kramar av sin stjärnmålvakt Gianluigi Buffon. En av sex Juventus-spelare i Italiens VM-trupp.

När Marcello Lippi lyft VM-pokalen, rökt en toscani-cigarill och firat lite till med sina spelare den där förtrollade kvällen i Berlin för fyra år sedan började telefonen ringa.

Det var gamla spelare från förr som hörde av sig, de hade märkt en sak i mediebruset.

– Du säger ju precis samma saker till spelarna nu som du sa till oss för 25 år sen!

Den stålgrå eleganten Lippi ser inte bara ut som en definition av begreppet ”tidlös”. Hans ledarskap fungerar på samma sätt.

– Jag vill inte ha någon tupp i hönshuset, säger han. I varje lag måste alla lyfta fram sina egna kvalitéer för lagets bästa. En tupp däremot, är en talang som bara sätter laget före sig själv fyra–fem gånger per säsong. 

– Ett exempel: För fyra år sen var Fabio Cannavaro en stjärna både för det han gjorde på planen och utanför den. En tränare väljer inte sina ledare, du blir ledare genom att visa dina kvalitéer dag ut och dag in.

2006 har blivit 2010, Lippis ledarskap har inte förändrats. Knappt hans laguttagningar heller. På hemmaplan får Lippi ­kritik för att han satsar på samma spelare, och för att för många av dem råkar komma från samma klubb.

Är det här verkligen rätt år att satsa på Juventus?

Ryktet hade dansat runt ett tag, och i november basunerade tv-programmet Striscia La Notizia ut det på bästa sändningstid:

Skälet till att förbundskaptenen vägrar ta ut Antonio Cassano i landslaget är att Cassano slagit ner hans son, agenten ­Davide Lippi.

Uppgifterna dementerades snabbt, men det säger en del om hur infekterad frågan om Cassanos plats i Lippis landslag blivit. Ett par dagar senare fick Lippi själv frågor om Cassano i en direktsänd tv-intervju, varpå han tog av sig hörlurarna och gick därifrån.

Den som följt hans karriär borde ju ändå veta var problemet låg.

Cassano är en tupp. Och Lippi gillar hönor som gör sitt jobb.

När han lugnat ner sig efter den avbrutna tv-intervjun spelade han ut ett politiskt kort. Det var faktiskt inte bara Cassano som inte platsade. Juventus-ikonen Alessandro Del Piero gjorde det inte heller.

– Cassano och Del Piero tillhör den grupp spelare som får fortsätta hoppas och drömma om landslaget, sa Lippi.

Hans relation till Juventus – klubben han förde till Champions League-pokalen och fem ligatitlar – hade börjat bli ett problem.

Lippis äktenskap med Juventus var länge det perfekta förhållandet. En oklanderlig, ordentlig tränare i en oklanderlig, ordentlig klubb. Lo Stile Juve, Juventus-stilen, var mer ett sätt att vara än ett sätt att spela.

Calcipoli-skandalen dränkte allt det där i ett surt regn, men VM-guldet hade ändå svartvita ränder. I finalen spelade Buffon, Cannavaro, Camoranesi och Zambrotta från start. Fyra juventini. Del Piero byttes in, och slog in den näst sista straffen.

Slutade sjua i Serie A

Efter VM splittrades Juve, men inför den här säsongen var de tillbaka som självskriven mästarkandidat.

– Juve kommer att vinna Serie A, svarade Lippi i en intervju, och fick José Mourinho att gå i taket.

– Capello eller Del Bosque hade aldrig sagt så. De är för intelligenta för det, dundrade Inter-tränaren.

Medan han muttrade om bristande respekt guidade Lippi landslaget mot VM.

Den nionde september 2009 tar Italien emot Bulgarien och vann med 2–0 på Stadio Olimpico i Turin, Juventus arena.

– Det var så mycket Juventus här i?dag, både på planen och på läktaren, myser ­Lippi. Det var ett konkret Italien, ett Italien med kvalité.

I laget som spelar ut Bulgarien kommer målvakten, backlinjen, två av tre mittfältare och en av anfallarna från Juventus. Tidningarna skriver om ”il blocco juventino”, Juventus-blocket, och kapten Cannavaro ler i tv:

– Mot Bulgarien såg vi världsmästarna igen, säger han.

I december tvingas Lippi dementera två envisa Juventus-rykten. Det första handlar om att han skulle vara på väg tillbaka till klubben, som sportchef eller tränare. 

– För miljonte gången: Det stämmer inte, suckar han.

Det andra ryktet säger att han redan har en roll i Juve-ledningen. Det stämmer inte heller. Allt han gjort har varit att ge dem råd när de frågat. Han rekommenderade Ciro Ferrara som tränare, och höll med om att Fabio Grosso och Fabio Cannavaro var bra köp.

– Det finns ingen Lippi-skugga över Juventus, säger han.

– Cannavaro och Grosso är två av landslagets nyckelspelare, de kommer att vara det i Sydafrika också. Att det, av olika skäl, inte går perfekt för dem i Juventus betyder inte att det inte kommer att göra det när de spelar för Italien. 

Medan landslaget kvalar in till VM brakar Juventus ihop fullkomligt. Världsmästare som Camoranesi och Cannavaro gör sina sämsta säsonger på evigheter, och när Lippi ska släppa sin preliminära 30-mannatrupp inför VM har Juve förlorat tolv av 23 matcher och rasat till en sjundeplats i Serie A. Bara fem lag i hela serien har släppt in fler mål.

Till och med förbundsbasen Giancarlo Abete ber Lippi vara vaken på de negativa signalerna från Turin, men han darrar inte.

– Jag skulle vara mer orolig om spelarna kom från en fantastisk säsong, om de ­alla hade nått sina mål. Jag föredrar att ha det så här, säger han.

I hans slutgiltiga 23-mannatrupp finns sex spelare från Juventus. Nio spelare ur världsmästartruppen får åka med till Sydafrika också.

– Om jag hade lyssnat på vad folk tyckte för fyra år sen så hade jag inte tagit ut spelare som Cannavaro och Buffon då heller, förklarar Lippi. 

Medan många skrikit sig hesa efter ­olika petade spelare (främst Cassano) eller kritiserat att gamla hjältar hängt kvar för länge så har Lippi fått stöd av en del tunga röster. Carlo Ancelotti har sagt att italiensk fotboll har problem, att det inte finns någon ny generation som är bättre.

Andra drar bestämda jämförelser med senaste gången Italien försvarade ett VM-guld med ett rökande förbundskaptenshelgon vid spakarna.

Fem av elva från Juventus

Enzo Bearzot tog Italien till VM-guld 1982, men när han hängde kvar vid sina favoritspelare en vända till fyra år senare åkte de ut i åttondelsfinalen.

I?kväll spelar Italien mot Paraguay, förmodligen gör de det med fem av elva startspelare från Juventus.

Den vackre världsmästaren Marcello Lippi ställer sig vid bänken med ett lands kritiska blickar riktade mot sig, sitt lag och sin lagkapten. 

Fabio Cannavaro lyfte bucklan i Berlin, han vill inte ge bort den gratis.

– Lippi har ifrågasatts, men jag vet ingen förbundskapten de senaste 30 åren med ett bättre facit. Pessimismen är en del av vår historia. Vi har aldrig varit favoriter, men vi har vunnit fyra VM. Vi kan vinna igen. Vi tror på det.

FAKTA

LIPPIS FAVORITER – I ITALIENS VM- TRUPP ÄR SEX SPELARE FRÅN JUVENTUS

1. Gianluigi Buffon

Målvakt, 32 år, 190 cm, 83 kg. Landskamper/mål: 101/0.

Räknas av många som en av världens främsta målvakter. I Juventus tunga säsong blev det 35 insläppta mål, på 27 matcher.

4. Giorgio Chiellini

Försvarare, 25 år, 192 cm, 76 kg. Landskamper/mål: 29/2.

Backklippan startade i 32 av 38 Serie A-matcher den här säsongen. Därtill blev det fyra mål. En av få Juvespelare som inte kritiserats alltför hårt.

5. Fabio Cannavaro

Försvarare, 36 år, 175 cm, 75 kg. Landskamper/mål: 133/2.

Fick inte förnyat förtroende hos tabellsjuan Juventus. I början av juni skrev veteranen på för Dubaibaserade Al-Ahli.

9. Vincenzo Iaquinta

Anfallare, 30 år, 186 cm, 79 kg. Landskamper/mål: 37/5.

Tvingades till sex månaders vila, på grund av skadeproblem, den här säsongen. Men sex mål blev det ändå för anfallaren.

15. Claudio Marchisio

Mittfältare, 24 år, 179 cm, 70 kg. Landskamper/mål: 4/0.

Uppfostrad i Juventus ungdomsakademi och ses som en tänkbar framtida lagkapten i Turinklubben. Tre mål på 28 matcher den här säsongen.

16. Mauro Camoranesi

Mittfältare, 33 år, 174 cm, 70 kg. Landskamper/mål: 53/4.

Inte ordinarie i klubblaget, men gjorde tre mål på 24 matcher – och ett av målen i gruppspelet i CL, varifrån Juve inte gick vidare.

ARTIKELN HANDLAR OM