Lagerbäcks sista chans

Bank: I kväll kan hans VM-karriär
ta slut – nu måste Nigeria våga

FOTBOLL

DURBAN. De tappade markeringen och förlorade. De tappade humöret och förlorade igen.

Nu har Nigeria sin sista chans.

Tappar de den förlorar Lars Lagerbäck jobbet.

Eller, förlorar och förlorar.

Lagerbäcks kontrakt går ut efter VM, det han kan förlora på det arkitektoniska mästerverket Moses Mabhida Stadium i Durban i kväll är chansen till en förlängning (om han vill ha den) och chansen att stärka sitt tränarnamn en bit till på marknaden.

Efter en vecka med dödshot mot en spelare och skador på två vänsterbackar får vi ta på oss de nigerianska glasögonen och konstatera att det ändå varit ganska lugnt.

Inget interngnabb i truppen, inga högljudda rop från hemmaopinionen. Nigeria har fått en ärlig chans att koncentrera sig på en måstematch mot Sydkorea, och de vet exakt vad de ska koncentrera sig på:

Koncentrationen.

Mot Argentina hann de inte ens komma in i matchen innan de blivit överkörda på en defensiv hörna, och mot Grekland sänkte Sani Kaita sitt eget lag när han glömde bort att man inte får sparka på folk hur som helst i fotboll.

Får se ett aggressivt Korea

Sydkorea gör väldigt få misstag. Nigeria har helt enkelt inte råd att göra fler.

Jag har en bestämd känsla av att vi kommer att få se det aggressivt välorganiserade Korea från premiärmatchen i?kväll, ­inte det lag som la sig ner och självdog av respekt för Argentina. Huh Jung-Moo var kaxig i?går, lovade att hans lag kommer att spela slutspel – och man ska ha klart för sig att han har en hel del att bygga sitt självförtroende på.

Näst mest rutinerade VM-lag

Sydkorea är den här turneringens näst mest VM-rutinerade lag. Bara Italien har gjort fler VM-matcher. De är samspelta, löpstarka, och begåvade med genuint fotbollskloka spelare som Chu Young Park och Ji-Sung Park.

De åt upp ett passivt Grekland – och de kommer att äta upp ett passivt Nigeria. Om Lars Lagerbäck vill fortsätta som VM-tränare måste han undvika sin favoritsynd, den att låta sina lag avvakta sig in i matcher. Nigeria har förlorat två matcher, den här måste de gå in och ta tag i från början.

Lagerbäck har stått vid en VM-bänk tio gånger, i?kväll kan han mycket väl göra det för allra sista gången.

Det vore väl synd att göra det utan att verkligen ha försökt?

Grekland, säger ni? Om de tar poäng mot Argentina spelar det ju ingen roll vad Nigeria tar sig för här i Durban.

Kun, Palermo och Milito spelar

Nja, jag tror inte det. Grekland visade äntligen sitt krigarhjärta i Bloemfontein senast, och de har förstås fått ett mentalt lyft av att äntligen ha spräckt den där VM-nollan. Men de möter ett mycket bättre fotbollslag.

Maradona skickar in hela sin bänk, en bänk som kommer att ­göra allt för att visa att de är värda en startplats i?stället. Kun Agüero, Martin Palermo och Diego Milito kommer att ställa sig i spelargången med något vilt i ögonen.

De kommer inte att behöva presentera sig, direkt.

ARTIKELN HANDLAR OM