Torres sista chans

Bank: Han har 90 minuter på sig att komma till VM

FOTBOLL

PORT ELIZABETH. Paraguay uppfann spelet.

Spanien vill bara ha tillbaka sin del.

Den riktige Fernando Torres har bara 90 minuter på sig att komma till VM.

Foto: FOTO: GETTY IMAGES
Redo att ta över Fernando Torres riskerar tappa sin startplats till unge Fernando Llorente om han inte hittar formen mot Paraguay.

Det var Vatikanens egen tidning, l’Osservatore Romano, som nyligen skrev om hur missionerande spanska jesuitpräster kom till Paraguay på 1700-talet och stötte på en flera hundra år gammal form av fotboll hos guaraní-indianerna.

”Paraguayanerna var de första spelarna, jesuiterna de första spanjorerna som spelade fotboll” förklarade den spanske sociologen Vivanco Borja Diaz.

Just det stör nu inte Spanien särskilt mycket.

De har modernare frågor att brottas med.

Varför gör de så få mål? Eller, om vi ska vara tydliga: Varför är Fernando Torres så olycklig?

Efter matchen mot Portugal fick laget en frikväll nere i Kapstaden för att hämta krafterna. När de kom tillbaka ägnade både ledare och spelare de där krafterna åt att hamra in tre tydliga budskap så fort som de råkat komma i närheten av en kamera eller mikrofon.

De underskattar INTE Paraguay. De är INTE oroliga över målskyttet. Och Torres startplats är INTE ifrågasatt.

Löpningarna kom med Llorente

I matchen mot Portugal blev det smärtsamt tydligt att Fernando Llorente Torres från Bilbao gjorde mer på två minuter än vad Fernando Torres från Liverpool gjorde på sextio. Hela Spanien pratar om det, och i tidningarnas omröstningar vill två tredjedelar av de röstande se Llorente från start.

Det kommer de inte att få, inte i dag. Alla utgår ifrån att Spanien kommer att slå Paraguay alldeles oavsett, och därför kommer Del Bosque att ge Fernando Torres en match till för att hitta hem till sin förlorade form.

Spanien har haft mest boll av alla lag i VM, men de har gjort för lite med den. Mot Portugal var det uppenbart att det fanns strukturella fel i sättet de anföll på. Med två anfallare som arbetade långt ifrån varandra och mittfältare som aldrig löpte i djupled kom inte ens den fenomenale David Villa fram till särskilt många bra chanser.

Det ändrades när Llorente kom in och de fick en tydlig riktning. Då kom löpningarna, då kom samarbetet, och då kom Villas mål.

Om de gör om det i dag, med Torres på planen, så har vi ett Spanien som fortfarande är favorit i VM. Om de inte gör om det så kommer de ändå att slå Paraguay med ett mål eller två.

Det enda som Spanien egentligen fruktar hos Paraguay är det som de kallar för el otro fútbol, den andra fotbollen. Den första är den rena, fina, som handlar om passningar och dribblingar. Den andra fotbollen är den som handlar om fult och cyniskt spel.

Åker hem med en bragd

Det är möjligt att Paraguay kan spela så, men de har inte gjort det hittills.

Ikväll antar jag att de spelar ungefär som de gjorde mot Italien, med rigid defensiv disciplin och viktige Victór Caceres tillbaka i maskinrummet på mittfältet.

La Albirroja har redan gått längre än något annat lag i Paraguays historia, oavsett vad de gör i kväll så åker de hem med en bragd i händerna, till ett litet, fattigt land där man är väldigt stolt över dem.

Paraguay behöver det här.

I ett land där en procent av befolkningen äger åttio procent av tillgångarna, där BNP ligger på halva Argentinas nivå och där fattigdomen hugger hål i självförtroendet har den ställföreträdande framgången i Sydafrika skickat ljusstrålar rakt ner genom klasslagren.

När president Fernando Lugo höll sitt årliga politiska tal inför Paraguays kongress i torsdags avbröts han mitt i av en politisk motståndare, senator Alfredo Jaeggli.

Senatorn pratade inte, ropade inte heller. Han tutade, genom det timmeslånga talet, oavbrutet i sin vuvuzela.

Paraguay är kvar i VM i ett par timmar till, men framför allt så är VM kvar i Paraguay. Och det som presidenten mest av allt ville säga hade han ju redan sagt efter vinsten mot Japan, iklädd en rödvitrandig landslagströja:

– Paraguay kan! Vi kommer att gå till final!

ARTIKELN HANDLAR OM