Är Maradona avundsjuk på sin tronarvinge?

FOTBOLL

JOHANNESBURG. Är det Maradona som är avundsjuk på sin tronarvinge?

Eller är det Messi som tappat tron på sin gamla hjälte?

En hel nation av psykoanalytiker är just nu mitt uppe i utvärderingen av relationen mellan VM-turneringens två största stjärnor.

Leo Messi sprang 60 meter där Diego Maradona sprungit 62. Han använde 13 touch där det tidigare bara behövts 12, och tog sig förbi 5 spelare snarare än 6.

Allt som allt tog det arvtagaren prick 12,0 sekunder, det där som originalet klarat av på 10,8.

Skillnaderna mellan det Maradona gjorde mot England 1986 och det Messi upprepade mot Getafe drygt 20 år senare var så små att de till sist bara kunde mätas i decimaler. Drömmålen var så gott som identiska, och naturligtvis hade efterföljaren vett att tacka vägvisaren för inspirationen.

– Jag dedicerar målet till Diego. Jag vill skicka honom allt mitt stöd, alla mina välönskningar. Jag hoppas att han kommer ut därifrån så snart som möjligt, och återhämtar sig. Det är vad hela Argentina vill.

Stället som Messi syftade på var den neuropsykologiska kliniken Avril, där en svårt drogskadad Diego Maradona just då vårdades. Enligt hans personliga läkare befann han sig balanserade på tröskeln mot döden.

Men han klev aldrig ner. Istället skrevs han ut några veckor senare, för att i stort sett omedelbart bege sig till en tv-show ledd av hans goda vän Marcelo Tinelli.

Det var något han var ivrig att säga, något han behövde få ur sig.

– De som jämförde Messis mål med mitt överdrev, totalt. Till att börja med var mitt mål vackrare. Och jag gjorde det mot elva landslagsspelare från England – ett land som varit världsmästare – i ett VM. Leo gjorde sitt mot Getafe i spanska cupen.

Det är inte samma sak.

Maradona gav sig ut på ett mindre medialt korståg för att upprepa sitt budskap.

I fotbollsmagasinet El Gráfico fick han frågan om vad som varit det första han tänkt när han sett Messis mål.

– Att det inte hade något med mitt att göra.

Den här gången insisiterade intervjuaren. Okej för att omständigheterna var annorlunda, men själva aktionen...

– Nej, nej. Lägg av. De är inte det minsta lika. Jag gjorde miljoner såna där mål på träning, det är bara att de inte finns på video. Om vi ska prata om det här på allvar, få mig då inte att säga något som jag ångrar.

Hyllar och hånar

Den som läser igenom det Diego Maradona sagt om Leo Messi genom åren får problem att hitta linjen.

I det ena uttalandet hyllar han världens bästa spelare, sin egen rättmätige efterföljare. I det andra kritiserar han med en ton som gränsar till det hånfulla, det nedlåtande.

Ibland är det som om han ändrat åsikt över en natt, men en viktig skiljelinje går ändå att skönja.

– Messi saknar karaktär, sa Maradona i juli 2008.

– Javier Mascherano är mer Argentina än såna som Riquelme och Messi, sa han i september 2008.

Ibland spelar Messi bara för Messi. Han är så uppfylld av sig själv att han glömmer att han har lagkamrater. Han är Fotbollsklubben Messi, sa han i början av oktober samma år.

Den 29 oktober 2008 utsågs Diego Maradona till ny förbundskapten för Argentina. Sedan dess har uttalandena fått en helt annan karaktär, i synnerhet såhär under upptrappningen mot VM.

– Just nu är Messi utan tvekan världens bästa, sa han i vintras.

– Jag hoppas att han blir bättre än mig, följde han upp några månader senare.

– Han lattjar boll med Jesus, summerade hen efter de fyra målen mot Arsenal.

Fråga inte om Maradona

Som alla andra argentinare ur sin generation växte Leo Messi upp med Diego Maradona som idol. Den enda bok han någonsin försökt läsa är självbiografin ”Jag är El Diego” – han orkade aldrig klart – och han har burit runt på en ungdomsdröm om att göra en pilgrimsresa till Neapel.

Officiellt har han aldrig aldrig sagt ett ont ord om sin gamla hjälte, men nere i det finstilta har en alltmer desillusionerad nyans gått att skifta.

För ett halvår sedan beviljade Messi en exklusiv intervju med amerikanska prestigemagasinet Sports Illustrated. Det innebar inte att han var beredd att svara på vilka frågor som helst. Allt som rörde hans egen förbundskapten var förbjuden mark.

– Det som är tröttsamt är att alltid få samma fråga, bröt Messi av.

En representant för hans skosponsor ska ha preciserat villkoren.

– Vi får lov att lämna Maradona-ämnet. Inga frågor alls om det. Du får försöka fatta att han är trött på att svara på alla de här frågorna om Maradona, Maradona, Maradona.

En enda fråga i sammanhanget lyckades journalisten få igenom. Den handlade om huruvida Maradona givit Messi några råd.

– Sanningen att säga, inga alls.

I Argentina har det dessutom läckt ut detaljer om ett telefonsamtal som pappa Jorge Messi haft med en av höjdarna på fotbollsförbundet. Han var djupt bekymrad.

– Min son känner sig inte bekväm med Diego. Lionel är inte lycklig. Maradona pratar inte med honom. För första gången i sin karriär får han inga som helst instruktioner från sin tränare. Han vet verkligen inte vilken position han förväntas spela på.

60 procent vill peta Messi

Inget annat land i världen har lika många psykoanalytiker per capita som Argentina.

En utbredd teori där är att Messi inte lyckas i landslaget eftersom Maradona mer eller mindre saboterar för honom. Förbundskaptenen ska känna sig hotad av sin egen storstjärna, frukta att han ska ta ifrån honom hans särställning i fotbollshistorien.

En annan välspridd tankebana går ut på att Messi inte kan anpassa sig till den blåvita tröjan eftersom han blivit för präglad av sitt liv i Barcelona, undertryckt det argentinska i sig.

Han är inte ens i närheten av att vara hälften så folkkär som Maradona varit och förblivit, och misslyckandena i VM-kvalet skylldes nästan mer på honom än på den förvirrade tränaren som testade 107 olika spelare.

Enligt en opinionsundersökning i landets största tidning Clarín – där fler än 60 000 personer deltog – ville drygt 60 procent av de som svarade se honom petad ur lands­lagets startelva.

Den argentinska identiten innehåller stora portioner av både självförtroende och självdestruktivitet. Där Diego Maradona förkroppsligar båda delarna uttrycker egentligen inte Leo Messi någotdera.

– Att spela med Maradona var otroligt. Han utstrålade energi. Han var den som pratade, den som bestämde. Leo är motsatsen. Han är mer undergiven, blyg. Och jag tror att han märker av allt det här. Han är känslig, benägen att känna sig lite nere eller i alla fall obekväm.

Det är rutinerade landslagsmittfältaren Juan Sebastián Verón som pratar. Han har spelat med båda superstjärn­orna, och kan utan problem identifiera de fundamentala skillnaderna mellan dem.

– Det är svårt med den argentinska allmänheten. De väntar sig inte bara att Messi ska dribbla bort tio man och avgöra matcherna själv – de förväntar sig att killen ska ha samma personlighet som Maradona.

ARTIKELN HANDLAR OM