Niva: I eftermiddag står Lagerbäck inför sin värsta storm någonsin

FOTBOLL

PRETORIA-JOHANNESBURG. Han har kvaliteten emot sig, han har tiden emot sig. Han har Messi, Mascherano och Maradona emot sig.

I drygt elva år var Lars Lagerbäck svensk förbundskapten.

Ingen enda gång under den tiden gick han in i en match med såhär usla kort.

Maradona.

Ni vet den där ramsan om hur man vet att världen blivit upp-och-nervänd när den bästa rapparen är vit, den bästa golfaren svart och den längste basketspelaren kines.

Well, ett tag trodde jag att vi skulle få lov att lägga till ännu ett led.

I en klaustrofobisk källarlokal i Pretoria satt Diego Maradona och mästrade Lars Lagerbäck om betydelsen av kontinuitet.

– Jag tror inte att det är bra att byta tränare så nära inpå en turnering. I fotboll behöver du kontinuitet. Han har väldigt lite tid för att jobba med saker han skulle behöva arbeta med.

Det här kom alltså från förbundskaptenen som på nolltid testat i stort sett lika många spelare (107) som Niclas Alexandersson fick göra landskamper (109).

Vad skulle han göra härnäst?

Hylla Pelé? Ta avstånd från droger? Avslöja att han egentligen alltid varit högerfotad?

Men nä, när alla bitar samlats upp hade saker och ting fallit på plats igen.

Avfärdade en fråga fyra gånger

Under sin halvtimmeslånga show var Argentinas förbundskapten totalt sett El Diego i långt mycket större portioner än han var svensk folkrörelsetränare.

Han pratade om att ”börja bygga en dröm” och att ”leva och dö” tillsammans med ”mina 23 män, mina monster, mina krigare” som ”har fotboll i blodet” och som ”vet att deras nation behöver lycka”.

Ordningen återställd, och sex mil bort satt Lagerbäck redan och väntade i Johannesburg.

Presskonferensen med Lars Lagerbäck inleddes med förkunnandet att det bara skulle finnas tid för fem frågor. Därefter följde ett strilande av intetsägande icke-svar.

Lagerbäck inledde med att beskriva förberedelserna som ”very good”. Detta baserade han på att baslägret varit ”good”, träningsmöjligheterna ”good” och spelarna ”really good”.

Lätt tillbakalutad, sippande på en vattenflaska, meddelade han sedan att Nigeria hade för avsikt att försvara sig bra utan boll och anfalla bra med boll. Fyra gånger avfärdade han en fråga genom att meddela att den var svår för honom att ha en åsikt om, innan han avslöjade att han tyckte att det var svårt att säga hur matchen skulle utveckla sig och att man fick lov att vänta och se.

– I take everything as it comes infor big games, summerade han på svengelska.

Det är såklart lätt att försöka göra sig lustig över det här utstuderat ointressanta svarspaketet – men är det någon gång som Lars Lagerbäck kommer undan med det är det väl nu.

Det är VM. Det är Argentina. Det är Maradona och Messi.

– Alla vet att Argentina är ett bra lag, men det är inget speciellt med att möta dem jämfört med att möta andra bra lag.

Det är okej, Lasse. Du behöver inte hetsa upp dig. Det är så lätt för alla oss andra att göra det ändå.

För såhär är det: I eftermiddag står Lars Lagerbäck inför sin värsta storm någonsin.

Han har själv refererat till Sveriges match mot Argentina i VM 2002 som det svåraste prov han ställdes inför som blågul förbundskapten.

Ekvationen går inte ihop

Hans eget lag var då bättre än ett Nigeria som i sin tur var bättre än Nigeria är i dag. De krämade ur sig en bragdinsats för att ens nå oavgjort. Nu möter de ett Argentina som – trots Maradona – är betydligt bättre än Argentina var för åtta år sedan.

Ekvationen är inte i närheten av att gå ihop.

När lottningen först kom spred sig en allmän uppfattning om att det låg en skrällvarning begravd här någonstans, att Lagerbäck skulle vara en så mycket skickligare lagbyggare än Maradona att han skulle hinna kompensera klasskillnaden mellan lagen på några få månader.

Nu har verkligheten hunnit ikapp, och är 90 minuter ifrån att susa förbi fullständigt.

Återigen står Lagerbäck inför ett styrkeförhållande där ingen enda av hans spelare hade platsat hos motståndarna. Och den här gången gör han det utan något färdigt kollektivt lagbygge att vila mot.

För han ändå Nigeria till poäng här vore det den enskilt största bedriften i hela Lars Lagerbäcks tränarliv.