Niva: Lagerbäck vann sin match – men blev ändå utan poäng

FOTBOLL

JOHANNESBURG. Antingen så vinner man eller så förlorar man eller så gör man båda delarna.

Lars Lagerbäck vann sin match.

Nigeria förlorade sin.

När Diego Maradona slog upp dörren till presskonferensen vällde det in ett tjockt moln av cigarrök och la sig över oss som satt närmast.

Det var en entré som inte lämnade särskilt mycket till fantasin, en ögonblicksbild som sa mer om hans känslor än några av hans ord.

Här hade vi en lycklig, lättad legendar.

– Vi fick lida mot slutet, pustade Maradona.

Argentina borde sannerligen ha sett till att slippa plågas. I ledningen sedan den sjunde minuten hade de mycket väl kunnat göra tre mål efter tjugo minuter och fem efter sjuttio.

Nigeria hängde länge över helvetesgapet, med bara ett par målvaktshandskar att klamra sig fast vid.

Vincent Enyeama räddade från Gonzalo Higuaín och han räddade från Leo Messi. Han räddade från Higuaín igen, från Messi igen och igen och igen – och tackade sedan ”min vän Gud” för hjälpen.

Lars Lagerbäck tackade i sin tur Enyeama med ett handslag.

Det var befogat.

Ilska – och planterad nyhet

Vissa har påstått att han inte hade något att förlora i en öppningsmatch mot namnkunnigt motstånd, men den pappersåsikten har ingen som helst förankring i verkligheten kring det nigerianska landslaget.

Min reporterkollega Johan Flinck har jobbat in sig i kretsen kring de grönvita, och det var fascinerande att följa hans arbete under dagen.

Efter att startelvan läckts tidigt på förmiddagen dröjde det inte länge innan det smattrade till i Flincks mobiltelefon. En god vän till en av de petade spelarna hörde av sig för att plantera lite ilska gentemot Lagerbäck i svenska medier.

Sedan fortsatte det i den stilen, ända fram till det att ytterligare en trumpen profil bad om att få berätta vidare om sitt missnöje på telefon då han blev tvungen att lämna den mixade zonen efter matchen.

Laget före jaget? Ni måste skämta.

Omedelbara resultat är det enda som kan fungera som klister här. En nigeriansk förbundskapten är aldrig mer än en förödmjukande förlust ifrån att först tappa omklädningsrummet, sedan pamparna och därefter jobbet.

Men nu blev aldrig det här den förnedringen som det riskerade att bli.

Lars Lagerbäck är inte känd som fotbollsvärldens största matchcoach – ska inte heller vara det – men den här gången lyckades han förändra spelbilden till sin fördel.

Direkt efter pausvilan kom Nigeria ut som ett mer kompakt lag. Ett byte och en 4-4-2-justering senare fick de för första gången lite egen styrsel på händelseutvecklingen.

Argentina kaotiskt oorganiserat

Lagerbäck stabiliserade Nigeria. Maradona var på väg att få Argentina att rämna.

Hans lag blev alltmer kaotiskt oorganiserat, och med kvarten kvar var det som om han tänkte ”Äh, fuck it” och bytte in Maxi Rodríguez i stället för Seba Verón.

Argentina försvarade sedan sin uddamålsledning med en sorts 4-1-5-formation, där en desperat Javier Mascherano ensam förväntades täcka hela mittplan. När han väl fick förstärkning så var det en motvillig Carlos Tévez som kommenderades ner på innermitt.

Nu brast samtliga vallar i alla riktningar.

Sista tio minuterna bestod av ren raggarfotboll med plattan i mattan. Argentina borde återigen ha punkterat matchen flera gånger om, men när de nu tycktes så fast beslutna att låta bli så kunde faktiskt Nigeria ha kvitterat.

– Jag är väldigt besviken. Hade vi inte stått och sovit på hörnan hade vi fått minst oavgjort, sa en stingslig Lagerbäck på sin presskonferens.

Legitimiteten i den utvärderingen kan ifrågasättas, men uppryckningen var i alla fall tillräcklig för att behålla trovärdigheten gentemot gnyende bänkspelare och krävande potentater.

Grekland nästa. Vargarna står kvar utanför dörren tills på torsdag.

Antingen så vinner man eller så förlorar man eller så skjuter man upp avgörandet till en annan dag.