Nu pratar Serbien om att vinna VM

Ingen annanstans på jorden har folket lika hög tro på sin egen förträfflighet

FOTBOLL

PORT ELIZABETH. En utvisning och ett segermål senare.

De sexfaldiga VM-finalisterna från Tyskland har förlorat en gruppspelsmatch för första gången sedan 1986. De fruktar att åka ur.

De nyreformerade debutanterna från Serbien har vunnit sin första VM-match någonsin. De pratar om att vinna hela turneringen.

För ett par år sedan höll psykologiprofessorn David Schmitt i en global undersökning som kretsade kring sånt som nationalitet, identitet och självbild.

Huvudfrågan löd: I vilken nation tycker invånarna bäst om sig själva?

Världsettorna visade sig bo i Serbien.

Ingen annanstans på jorden hade folket lika hög tro på sin egen förträfflighet som där.

När förbundskaptenen Radomir Antic nu ger intervjuer längst nere på den sydafrikanska kusten är det som om han har läst in sig på den där undersökningen.

Han pratar om sitt landslag som ett lag som representerar det serbiska folket, deras energi, deras kampvilja...

– ... och vår arrogans. Ska ett serbiskt lag fungera så måste vi tro att vi är bäst i världen. Börjar vi tvivla på det så fungerar det inte, och vi var på gränsen till att göra det efter förlusten mot Ghana. Inte nu längre. Nu har vi vår naturliga arrogans tillbaka.

Den här dagen har serberna förtjänat sin svansföring.

De har manövrerat sig genom en besvärlig, besynnerlig fotbollsmatch mot väldigt svårt motstånd och kommit ut som vinnare på andra sidan.

Förtjänade att vinna

Matchhjälten Milan Jovanovic är – för tredje gången – halvvägs upp på läktaren för att fira med fansen. Kreatören Miloš Krasic bultar sig på hjärtat. Srbija. Srbija. Överallt syns det trefingrade serbiska ­segertecknet.

Tyskland bara tio man? Jamenvadårå.

– Det bästa laget vann, säger spelare nummer ett i den mixade zonen.

– Vi vann för att vi förtjänade det, säger spelare nummer två.

Det kvittar i praktiken vem det är som pratar. Stankovic, Žigic Vidic – alla säger de exakt samma sak med aningen olika ord.

Spelarna i det här landslaget har inte alltid varit överens om allt, men nu har de i alla fall en åsikt som de kan enas kring.

Serbien kan besegra precis alla lag i den här turneringen. Det är de själva som säger det – och åsikten får därigenom ett värde i samma ögonblick som de gör det.

– Fortsätter vi på den här vägen nu så kan vi gå hela vägen, säger kaptenen Dejan Stankovic.

På andra sidan av känslospektrat står besvikna tyskar som fått sina vinnarcirklar rubbade.

Nya känslor för Tyskland

Fem dagar tidigare detroniserade de Australien. Nu har deras landslag förlorat en gruppspelsmatch i ett VM för första gången sedan 1986. För första gången sedan 1974 har en av dem missat en straffspark under ordinarie speltid.

Det här är nya känslor för dem att hantera, och deras nyduschade kapten Philipp Lahm verkar ha bestämt sig för att ödmjukhet är bästa modellen.

– Nu måste vi inse att vi är en enda match ifrån att åka ur turneringen. Gör vi något annat än ett hundraprocentigt jobb är vi inte kvar här i Sydafrika om en vecka.

Lahm drar handen genom håret. Det är möjligt att han har sett Radomir Antic hålla hov på någon av arenans intern-tv-skärmar, men han nämner det i så fall inte.

Han gör bara ett enkelt konstaterande.

– Vi tyskar tror inte på arrogansen som segermetod.