VM:s största tränar-tokar

Niva listar ”galningarna” som styr VM-lagen

FOTBOLL

I en alltmer utslätad fotbollsvärld är de karismatiska tränarna numera nästan lika stora profiler som de bästa spelarna. Helt obegripligt är det inte.

Det brukar heta att man måste vara galen för att vara målvakt – frågan är om det inte är en ännu viktigare förutsättning för att vara VM-förbundskapten.

Foto: GETTY IMAGES
Diego Maradona.

1. RAYMOND DOMENECH, FRANKRIKE

Så här är det: Antingen gillar Raymond Domenech att vara hatad och avskydd – eller så är han den största tränardåren genom alla tider. Tidigt deklararerade han att han tänkte använda sig av astrologi när han tog ut sitt landslag, och sedan dess har dårskaperna bara vuxit och eskalerat. Förmodligen den sämst omtyckte förnbundskaptenen någonsin, alla länder och kategorier inräknade.

2. OTTO REHHAGEL, GREKLAND

Kung Otto gillar att balansera mellan fotbollens värld och sitt umgänge med intellektuella. Därför låter han en teaterdirektör sammanfatta honom så här i en av sina biografier: ”Rehhagel klarar av att balansera mellan en organisations framgångskrav och sin ur-instinkt om anständigt mänskligt beteende. Den spagatställningen gör honom till en av de modigaste konstgymnasterna i sin bransch”.

3. DIEGO MARADONA, ARGENTINA

Skjutit mot journalister med luftgevär, hängt med maffiabossar och ­Fidel Castro, dopat sig och knarkat, tjänat miljarder för att sedan få sina ­örhängen konfiskerade... Äh, det är svårare att tänka ut något som Diego Maradona inte har gjort än att räkna upp alla galenskaper han har hunnit med.

4. MARCELO BIELSA, CHILE

De kallar ju honom till och med för ”El Loco”, Galningen, och de gör det först och främst för att han förmodligen är världens mest fotbollsintresserade människa. Ofta struntar han i att gå hem, och övernattar istället vid träningsplanen han använder för stunden.

5. RADOMIR ANTIC, SERBIEN

Är väldigt tunnhudad kring frågor som rör hans hemland och den serbiska saken. Under krigsåren i mitten av 90-talet fick han för sig att en spansk journalist givit uttryck för anti-serbiska åsikter, och kategoriserade honom därför som ”en nazist”. Han dömdes att betala drygt 150 000 kronor i skadestånd.

6. KIM JONG-HUN, NORDKOREA

Enligt Jong-Hun gav Nordkoreas mytomspunne ledare Kim Jong-Il honom taktiskt instruktioner under VM-kvalmatcherna. Han har berättat om det genom att referera till någon sorts osynliga mobiltelefoner. Kim Jong-Il påstods själv ha utvecklat den okända tekniken.

7. VLADIMIR WEISS, SLOVAKIEN

Den enda av de aktuella tränarna som verkligen byggt på sin galenimage under VM. Så sent som igår fick han en fråga av slovakisk tv på sin presskonferens, en fråga som handlade om ifall han begått några misstag i samband med förlusten mot Paraguay. ”Tack. Nu går jag. Jävla bögar”, svarade Weiss, för att därefter hota med att slå journalisten på käften.

8. FABIO CAPELLO, ENGLAND

Capello gillar bilden av sig själv som en disciplinär hårding, men frågan är om inte den skenar iväg lite väl långt med honom ibland. Han har flera gånger uttalat sig positivt om den spanske fascistdiktatorn Franco. ”Han lämnade ett arv av ordningsamhet. I Spanien fungerar allt. Där finns utbildning, renhet, respekt”.

9. RABAH SAADANE, ALGERIET

29 år har gått sedan Rabah Saadane för första gången blev algerisk förbundskapten. Sedan dess har han slutat. Och börjat igen. Fått sparken. Och blivit anställd igen. Lämnat sin post. Och tillträtt den igen. Blivit av med jobbet. Och fått det tillbaka ännu en gång. Just nu är Saadane inne på sin femte sejour som algerisk förbundskapten.

10. OSCAR TABÁREZ, URUGUAY

Nästan lika mycket revolutionärpolitiker som han är fotbollstränare. Tabárez har döpt sin egen dotter efter en av Che Guevaras partners, och har Guevara-citat upphängda på väggen hemma i Montevideo.