Wennman: Mitt samtal med doktor Swärd avslöjar Lampards hemlighet

1 av 2
Leif Swärd.
FOTBOLL

SUN CITY. Mycket surr om skador nu.

Det verkar pågå nån slags tävling om vilken klubb som kan visa upp flest skadade VM-stjärnor, så man får konstatera att Chelsea ligger bra till:

Michael Essien, Michael Ballack, Didier Drogba, Jon Obi Mikel.

Snart är det väl bara Frankie Boy som står på benen.

Frank Lampard är redan Last Man Standing på

Chelseas innermittfält. Och han har överlevt en säsong där andra klubbkompisar som till exempel Petr Cech,

Ricardo Carvalho, John Terry, Ashley Cole, Branislav Ivanovic och José Bosingwa (skulle väl spelat VM han också) lämnat in sjukanmälan med jämna mellanrum.

Jag fattar inte hur han gör, denne Lampard.

Han är som en maskin, år ut och år in. Han gör sina stadiga tjugo mål plus, assisterar till massor av andra, utför ett strålande mittfältsjobb och blir aldrig skadad. Ingenting biter på honom.

Finns det nån hemlighet här?

Är det i så fall den gåtan Fabio Capello försöker lösa?

Den svenske läkaren Leif Swärd har sina teorier om det.

Fortfarande i engelsk tjänst

Jag blev alldeles paff när jag såg doktor Swärd vanka omkring på planen i röd keps under Englands träning i går. Jag pratade en del med honom under VM för

fyra år sen, då när han skötte behandlingen av Wayne Rooneys mellanfotsben, och visste inte att han fortfarande var i engelsk tjänst efter eran Svennis-Grip. En svensk doktor mitt i röran av italienska och engelska ledare i Sydafrika...det trodde jag inte.

– Jo, för tusan, jag kommer alltid när de kallar på mig. Det här är underbart. Jag är här som ortoped. Och det blev ju en riktig rivstart med Rio Ferdinands knäskada... synd om grabben, han blir borta minst en månad. Han hade en jäkla otur. En ren olycka. Som att bli påkörd av en bil, sa Swärd.

Det är annars populärt att skylla VM-stjärnornas skador på den långa, hårda ligasäsongen. Doktor Swärd menar att det snarare handlar om att träna rätt, och att Fabio Capello insett det.

– Titta bara på övningen han kör just nu – den går ut på att hålla koll på två bollar samtidigt. Spelarna måste hela tiden vara i rörelse och koncentrera sig på två saker, inte bara en. Det gäller att öva upp killarnas split vision och få dem att vara beredda på det oväntade.

Capello-filosofin handlar alltså om simultankapacitet och ögon-i-nacken. Den ska förebygga skador eftersom spelarna lär sig förutse tacklingar mycket tidigare.

Det hjälpte ju inte i fallet Rio Ferdinand, men enligt Leif Swärd är det rätt väg att ta i framtidens fotboll.

Och kanske är det också där hemligheten med evighetsmaskinen Frank Lampard ligger: han har överlägsen split vision och förmågan att förutse nästa moment i spelet. Han kan hålla två bollar i luften samtidigt.

Efter träningen förklarade förresten Lampard bestämt att han inte vill att skador (både Ledley King och Matt Upson saknades i går) ska nämnas som en ursäkt om England misslyckas i VM. Och snacket om att det ”vilar en förbannelse över England” gillar han inte.

– Jag pratade med både Drogba och Rio i går kväll, det är väl lika mycket otur för Elfenbenskusten som för England, sa ”Lamps”.

För att inte tala om vilket oflyt det är för Lars-

Rolands Nigeria att tappa John Obi Mikel.

Nåväl, det grymtades en del runt den underbara gräsmattan i Bafokeng när jag stod och dividerade med doktor Swärd mitt under Englands träning. Jag vet sen gammalt att Drevet hatar när jag pratar svenska med ledare i DERAS landslag, eftersom de inte fattar ett ord. Det blir oro i leden. Och det var samma sak nu.

Men denna lördag var det mest söndagstidningar på plats och de kunde gott få nåt att fundera på. Några av dom där söndags-tabloid-figurerna är inte riktigt my cup of tea.

Resten av Drevet, det som alltid är ledigt på lördagar, valde att åka till en liten arena långt ute i bushen och se USA–Australien (3–1) för kommande förhandsartiklar.

Med vissa undantag, då.

Mr Först-i-kön valde hotellpoolen.

Jag satt i godan ro och njöt av en grillad bläckfisk (med lite citron och svartpeppar) när det plaskade till i vattnet under vilda indiantjut.

Mr Först-i-kön, svårt tatuerad med bland annat en färgglad tiger längs hela vänsterbenet, hoppade i bland alla småbarnen. Han var den ende vuxne i poolen. Det bekymrade honom mycket lite när han flåsade, blåste vatten och tumlade runt som en galen knölval bland de förskräckta ungarna.

Jag tror jag måste be doktor Swärd titta lite närmare på honom.