Wennman: Finns skäl till oro idag

Problemet är att denna stadion endast omgärdas av ett två meter högt nätstaket

FOTBOLL

SUN CITY. Efter de otäcka scenerna i mötet Nigeria–Nordkorea:

Engelska FA har tryckt på den röda alarmknappen, nu råder högsta beredskap.

Säkerheten höjs dramatiskt inför dagens träningsmatch mellan de engelska VM-stjärnorna och det lokala klubblaget Platinum Stars.

Så fort rapporterna om publikkaoset i Johannesburg nådde de säkerhetsansvariga inom FA vidtogs åtgärder för att undvika en upprepning i?dag.

Engelsmännen har nu blivit garanterade fördubblad vaktstyrka och fått försäkringar om att gårdagens upplopp inte kommer att upprepas.

Matchen mot lilla Platinum Stars spelas på Moruleng Stadion, mellan Sun City och Rustenburg. Det är en arena som beskrivs som ”väldigt liten”, men den tar ändå 20 000 åskådare. Det är mer än de flesta arenorna i allsvenskan klarar av.

Två meter högt staket – det är allt

Problemet är att denna stadion endast omgärdas av ett två meter högt nätstaket. Den skulle aldrig palla för en publikstormning av den typ som skedde utanför Johannesburg.

FA har sen länge klargjort att endast 12 000 personer får komma in. De har också etablerat ett tydligare biljettsystem för matchen än vad som var fallet inför Nigeria–Nordkorea.

Ett potentiellt problem är att fler än 12??000 lokala supportrar dyker upp och vill se sitt lag möta Wayne Rooney, Steven Gerrard och kompani... en enda chans i livet att se idolerna, så att säga. Det är ett oroande scenario.

Vad som däremot talar för att England slipper en ”Nigeria-skandal” är att inte många av de fanatiska engelska supportrarna landat än. Det beräknas komma runt 30??000 nästa vecka, den största fansgruppen av alla utanför Sydafrika.

– Vi har fått garantier från organisatörerna om att ingen stormning av arenan ska kunna ske. Säkerheten runt området kommer att fördubblas, sa en talesman från FA i??går kväll.

Efter denna formella inledning kan vi återgå till det normala, så att säga.

England kommer att riskera alla sina stora namn i ”korpmatchen” i?dag och det är ett Capello-beslut som stora delar av Drevet ifrågasätter.

Vad händer om en lokal hjälte i Platinum Stars bestämmer sig för att sparka ner Wayne Rooney för att få sitt namn på allas läppar?

Det blir i alla fall intressant att se hur Fabio ställer upp startelvan. Allt talar för att han satsar på Ledley King som Rio Ferdinands ersättare bredvid John Terry. Det behöver inte bli särskilt mycket sämre, det kanske rent av blir bättre, men det säger ändå en del om Englands sårbarhet i försvaret.

Vi talar ju om en spelare som har så dåliga knän att han kan spela max en halv säsong.

– Jag kan ju inte träna alla dagar, som dom andra. Jag får köra privat i gymet, annars sväller knäet upp och börjar smärta. Men jag är helt säker på att jag kan spela två matcher i veckan nu. Och jag skulle klara att spela sju i rad om England går till VM-final, sa Ledley efter träningen i går.

Typiskt eleganten

I pressbussen efteråt handlade mycket om dessa knäskador och Eleganten frågade omgivningen:

– When was The Battle of Wounded Knee?

Det var den vinkeln, alltså. Typiskt Eleganten, en av världens bästa fotbollsjournalister. Massakern i Wounded Knee, december 1890. Smart koppling. Dessvärre hörde jag också namnen ”General Custer” och ”Sitting Bull” nämnas, men det var väl mer Slaget vid Little Big Horn, eller hur?

När det nu börjar oroas för säkerheten runt VM-arenorna kan jag bara säga hur jag själv upplevt i Sydafrika sen jag landade i torsdags morse:

Vänlighet. Bara vänlighet.

Tidigare mästerskap som jag besudlat har präglats av stenhårda, övernitiska översittare till säkerhetsvakter. De har sett som sin uppgift att göra dig irriterad. Ungefär som spolingarna på Arlanda som hånflinande kräver att du tar av dig ditt tunna plastbälte bara för att jävlas.

Här, runt Englands camp i Bafokeng, är det små, runda tanter som står för säkerheten. De skiner upp när man kommer och är glittrande glada och hojtar ”morning!” De är underbara.

Vi grundsura murvlar blir alla på gott humör och lika snälla tillbaka.

Måtte inte denna lite naiva vänlighet, denna Sydafrikas VM-anda, bli en fallgrop för arrangörerna. Måtte det inte hända nåt elände när England spelar i?dag. Och måtte de små, runda tanterna visas respekt under resten av Vm.

ARTIKELN HANDLAR OM